Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

FBI: Petraeusova milenka písala výhražné e-maily inej žene

David Petraeus
David Petraeus (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Rezignácia šéfa CIA Davida Petraeusa, ktorý mal mimomanželskú aféru s autorkou svojho životopisu Paulou Broadwellovou, spôsobila otrasy na washingtonskej politickej scéne. Vysvitlo, že prípad súvisí aj s ďalšou ženou. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

Sťažnosti ženy, ktorú v nedeľu americké médiá identifikovali ako Jill Kelleyovú (37), viedli k vyšetrovaniu FBI. Zistilo sa, že výhražné e-maily, ktoré do FBI v máji priniesla Kelleyová, boli práve od Broadwellovej. Tá obviňovala Kelleyovú, že si chce začať intímny vzťah s Petraeusom.

Kelleyová zjavne požiadala FBI o ochranu, keď dostala výhražné e-maily a vyšetrovatelia odhalili Broadwellovú ako zdroj. Pritom našli vyslovene sexuálne e-maily, ktoré si vymenila s Petraeusom. FBI sa obávala, že elektronickú schránku Petraeusa možno napadli hackeri. Vyšetrovaním intímnych e-mailov sa prišlo na to, že medzi Petraeusom a Broadwellovou bol vzťah, čo nakoniec viedlo k rezignácii šéfa CIA.

Kelleyová v nedeľu vydala vyhlásenie, v ktorom seba a svoju rodinu označila za priateľov Petraeusa a jeho manželky, čo trvalo viac ako päť rokov. Vo vyhlásení sa neuvádza, ako bola Kelleyová zapojená do vyšetrovania, ktoré nakoniec viedlo k Petraeusovej rezignácii.

"Rešpektujeme jeho súkromie a jeho rodiny a chceme to isté pre nás a naše tri deti," napísala Kelleyová. Podľa jej priateľov bol medzi ňou a Petraeusom platonický vzťah. "Je úplne jasné, že nešlo o nič iné ako priateľstvo," citovala televízia ABC jedného z jej priateľov.

Petraeus, penzionovaný štvorhviezdičkový generál, naposledy velil medzinárodným silám v Afganistane. Inicioval pritom zmenu Obamovej stratégie v Afganistane so zameraním na postupné znižovanie počtu amerických vojakov. Pripisujú sa mu tiež zásluhy na obrate vo vojne v Iraku.

Petraeus (60) priznal pomer so 40-ročnou Broadwellovou, ktorá bola bývalou dôstojníčkou. Americký prezident Barack Obama jeho rezignáciu prijal. Milostná aféra sa začala niekoľko mesiacov po odchode generála do vojenského dôchodku a skončila pred štyrmi mesiacmi, povedal bývalý Petraeusov hovorca Steve Boylan.Vyšetrovatelia nenašli únik žiadnych kompromitujúcich alebo tajných informácií, informovali televíziu ABC zdroje blízke vyšetrovaniu.

Americkí predstavitelia pre noviny The Wall Street Journal uviedli, že v počítači Broadwellovej sa našli tajné dokumenty. Ona i Petraeus však tvrdili, že dokumenty nepochádzajú od bývalého šéfa CIA. Nie je jasné, ako ich Broadwellová získala, uviedol The Wall Street Journal. Predsedníčka zahraničného výboru Senátu Dianne Feinsteinová v nedeľu pre televíziu Fox News uviedla, že chce nechať vyšetriť, prečo FBI neinformovala kongresových lídrov o prípade, týkajúcom sa šéfa CIA.

Senátorka dodala, že Petraeusova rezignácia nebola len prekvapením pre ňu a ostatných zákonodarcov, ale vyvolala aj otázky, prečo bola vyšetrovanie udržiavané v tajnosti pred výbormi Snemovne reprezentantov a Senátu, ktoré majú na starosti tajné služby.

Feinsteinovej výbor má tento týždeň začať vyšetrovanie útokov z 11. septembra v líbyjskom Benghází, kde prišiel o život americký veľvyslanec a traja ďalší Američania. Očakávalo sa, že Petraeus bude pred výborom vypovedať, avšak teraz táto povinnosť pripadla Michaelovi Morellovi, ktorého Obama poveril riadením CIA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu