Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Už siedmy Tibeťan hľadal slobodu v ohni, mal len osemnásť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KAN-SU - Ďalší Tibeťan sa v sobotu upálil na protest proti vláde Číny v Tibete. Ide už o siedmeho človeka, ktorý sa za posledný týždeň pokúsil o samoupálenie; najmenej štyria z nich popáleninám podľahli. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

Mladík (18) sa zapálil pred kláštorom v severozápadnej Číne v provincii Kan-su. Vlna protestného samoupaľovania pokračuje od roku 2009; podľa dostupných informácií sa zapálilo najmenej 69 ľudí, z ktorých 54 popáleninám podľahlo.

Posledné prípady sa odohrali v dobe, ktorá je pre vládu v Pekingu veľmi citlivá. Vo štvrtok začal zjazd Komunistickej strany Číny, na ktorom bude odovzdaná moc novej generácii najvyšších predstaviteľov. Komunisti, ktorí čelia silnejúcim sociálnym nepokojom a nespokojnosti obyvateľov, či už ide o záležitosti menšín, zlú kvalitu potravín alebo korupciu, sa pred zjazdom pokúšali nastoliť dojem národnej jednoty pod vedením komunistickej strany. Eskalujúce protesty ale túto starostlivo budovanú fasádu rúcajú.

Mnohí Tibeťania vinia Čínu z kultúrneho, náboženského a politického útlaku. Vadia im tiež opakované zlostné výpady Pekingu proti tibetskému duchovnému vodcovi dalajlámovi, ktorý údajne k samoupaľovaniu povzbudzuje. To ale dalajláma popiera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu