Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mních a jeho synovec podnecovali k samoupaľovaniu: Chytila ich polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

ŠANGHAJ - Čínska polícia v provincii S'-čchuan zadržala tibetského mnícha (40) a jeho synovca (35), ktorí podnietili osem ľudí k samoupáleniu v protičínskych protestoch. Traja z nich zomreli. Oznámila to dnes oficiálna tlačová agentúra Sinchua.

Na protest proti čínskej nadvláde sa od roku 2009 podpálilo 92 Tibeťanov, pričom najmenej 75 z nich zraneniam podľahlo. Počet prípadov tento rok výrazne vzrástol, iba v novembri ich bolo 28, napísala agentúra Reuters.

Podľa Sinchuy k zatknutiu došlo ešte v auguste a mních sa priznal polícii, že konal podľa inštrukcií tibetského duchovného vodcu v exile, dalajlámu, a jeho stúpencov. Informácie o samoupálení, vrátane fotografií, odovzdávali zámorským kontaktom cez mobily.

Tibetské oblasti v Číne sú pre zahraničných reportérov zväčša uzavreté a je preto nemožné overiť si nezávisle túto informáciu.

Osobitná americká koordinátorka pre tibetské záležitosti, Maria  Otero, v stredu vo vyhlásení povedala, že napätie v tibetských oblastiach, vrátane samoupálení, vyprovokovala prísna čínska politika a kontroly. Čína obhajuje svoju politiku pevnej ruky v Tibete tým, že odľahlá oblasť čelila až do roku 1950, kedy ju komunistické vojská "pokojne oslobodili", zúfalej chudobe, brutálnemu vydieraniu nevoľníkov a hospodárskej stagnácii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu