Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prišli ju vysťahovať z bytu, žena († 53) skočila z balkóna

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BILBAO - Päťdesiattriročná Španielka v Bilbau sa zabila skokom z balkóna svojho bytu na štvrtom poschodí, keď ju v piatok na príkaz súdu prišli vysťahovať z bytu, pretože nedokázala splácať hypotéku.

Matka 21-ročnej dcéry, vydatá za bývalého mestského poslanca, pracovala na miestnej autobusovej stanici, informovali španielske úrady.
      
Ide o druhé známe úmrtie v súvislosti so súdnymi vysťahovaniami z bytu v uplynulých dňoch. Dňa 25. októbra našli v Granade za budovou mŕtveho 53-ročného Josého Miguela Dominga chvíľu nato, ako ho súdni vykonávatelia prišli vysťahovať. Ďalší deň sa vrhol z okna svojho bytu v meste Burjassot iný muž, ktorý bol nezamestnaný štyri roky. Svoj pád prežil a lieči si zranenia v nemocnici. Ako dôvod svojho činu uviedol tiež vysťahovanie.
      
Sudca v Bilbau Juan Carlos Mediavilla povedal reportérom, že je "potrebné zmeniť súčasnú legislatívu týkajúcu sa hypoték", aby sa zabránilo samovraždám.
      
Dramatický dopad, ktorý môže mať zhabanie ich majetku na občanov, prinútil vládu premiéra Mariana Rajoya minulý týždeň vytvoriť osobitnú skupinu, ktorá má za úlohu preskúmať, ako zredukovať počet násilných vysťahovaní.
      
Majitelia nehnuteľností v Španielsku čelia väčšiemu riziku ako v iných krajinách EÚ. Ak nie sú schopní splácať hypotéku, napríklad pre nezamestnanosť či nízky príjem, súd ich vysťahuje, ale súčasne ich zákon zaväzuje splácať naďalej zvyšok hypotéky.
      
Od roku 2008 v tejto hypotekárnej pasci uviazlo vyše 350.000 Španielov. Podľa vládnych údajov v súčasnosti hrozí asi 500 súdnych vysťahovaní denne.
      
Nezamestnanosť v Španielsku, ktoré je v dôsledku ekonomickej krízy v hlbokej recesii, dosahuje v priemere 25 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu