Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odtajnený výsluch Klausa: Atentátnik ho premenoval na "homosexuála" Kikinu!

Vondrouš zverejnil prepis, za ktorý mu hrozí 5-miliónová pokuta. Zobraziť galériu (4)
Vondrouš zverejnil prepis, za ktorý mu hrozí 5-miliónová pokuta. (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Pavel Vondrouš (26), ktorý na konci septembra v Chrastave vystrelil z airsoftovej pištole na českého prezidenta Václava Klausa, začal dnes dopoludnia pred budovou Poslaneckej snemovne rozdávať okoloidúcim "prvé číslo svojho občasníka". V ňom zverejnil prepis výsluchu Klausa, ktorý o incidente vypovedal na polícii. Mužovi za zverejnenie časti trestného spisu hrozí vysoká pokuta.

Vondrouš vystrelil na hlavu štátu z bezprostrednej blízkosti pri príležitosti otvárania nového mosta v Chrastave. Vraj chcel svojím činom upozorniť na to, že politici nenačúvajú ľuďom. Polícia ho neskôr obvinila z výtržníctva. Ochranka hlavy štátu zrejme zlyhala, jej postup teraz preveruje Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS).

Muž dnes svoj ​​"občasník" nazvaný Vondroušov Xpress tiež rozoslal médiám. Uverejnil v ňom celý prepis výsluchu, ktorý Klaus poskytol kvôli vyšetrovaniu libereckým kriminalistom a GIBS. Prezident v ňom opisuje, ako sa incident odohral, ako ho vnímal a ako naň reagoval. Spolu s touto výpoveďou zaslal Vondrouš tlači aj dokument, na ktorom podpísal poučenie, že mu časť spisu policajti okopírovali len preto, aby ju mohol použiť pri svojej obhajobe. "V žiadnom prípade nesmie byť odovzdávaná ďalším osobám a tlačovým médiám alebo inak zverejňovaná," uvádza sa v poučení.

Útočník s tým však nesúhlasí. ČTK povedal, že chce dnešnou akciou poukázať na to, že v Klausovej výpovedi nebolo nič zásadné, čo by nebolo možné zverejniť. "Je nezmysel mi to zakazovať," vyhlásil. Sám uznal, že mu hrozí až päťmiliónová pokuta (v prepočte okolo 197 600 eur), ale zjavne si z nej veľkú hlavu nerobí, keď sa protokol rozhodol ozvlášniť aj tým, že Klausovo meno nahradil prezývkou "Veľká Kikina". Tá sa traduje od čias, kedy prezidenta herečka Eva Holubová označila za gaya s tým, že v homosexuálnych kruhoch mu hovoria Kikina.

Vondrouš svoj občasník "zaklincoval" priloženou kópiou zloženky, ktorou poslal prezidentovi 250 českých korún na čistiareň.

 

Odtajnený výsluch Klausa: Atentátnik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Odtajnený výsluch Klausa: Atentátnik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu