Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obama a Romney finišujú na posledných podujatiach volebnej kampane

Mitt Romney a Barack Obama
Mitt Romney a Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama a jeho republikánsky vyzývateľ Mitt Romney finišujú počas dnešného dňa - posledného pred voľbami - aj kampaňou v americkom štáte Ohio, považovanom za najťažšie "bojové pole".

Víťaz v Ohiu bol aj celkovým víťazom v posledných 12 prezidentských voľbách. Doteraz nijaký republikán v boji o Biely dom nezvíťazil, ak nevyhral v Ohiu. Z prieskumov na celonárodnej úrovni vyplýva, že obaja súperi vedú doteraz najtesnejší zápas o post prezidenta v modernej americkej histórii.

Väčšina prieskumov v amerických štátoch, považovaných za "bojové polia", ale najmä prieskumy v Ohiu, Iowe a Wisconsine, však ukazuje mierny náskok Obamu. To mu uľahčuje cestu k získaniu hlasov 270 voliteľov, potrebných na víťazstvo.

Podľa posledného celoamerického prieskumu NBC/Wall Street Journal Poll, zverejneného v nedeľu, by Obama získal 48 percent voličov - ktorí sa pravdepodobne na voľbách zúčastnia - a Romney 47 percent, pričom možná odchýlka predstavovala 2,55 percenta. V poslednom celoamerickom prieskume organizácie Pew Research Center viedol Obama nad Romneym medzi pravdepodobnými účastníkmi volieb o tri percentá, pomerom hlasov 48:45.

Obamova pozícia sa zlepšila, čo naznačuje, že možno získal percentá na základe toho, ako postupoval v súvislosti so superbúrkou Sandy. Obama zrušil tri dni kampane, aby mohol riadiť situáciu po katastrofe na východnom pobreží USA. Podľa amerického volebného systému víťaz volieb nevyjde z celonárodného ľudového hlasovania, ale zo zápolenia, uskutočňovaného v jednotlivých amerických štátoch (kandidát získa v každom štáte istý počet voliteľov). Víťazstvom v jednotlivom štáte získa Obama alebo Romney hlasy tamojších voliteľov.

Tesný zápas v súčasnej volebnej kampani zvyšuje možnosť, že sa zopakujú chaotické voľby z roku 2000, keď republikánsky kandidát George W. Bush získal väčšinu voliteľov, ale demokrat Al Gore získal v rámci celých Spojených štátov celkovo viac hlasov. Obaja kandidáti - Obama i Romney - hovoria, že víťazom tohtoročných volieb bude ten z nich, koho kampani sa podarí dostať viac prívržencov do volebných miestností - zabezpečiť väčšiu účasť vo voľbách.

Obama potrebuje podporu Afroameričanov a Hispáncov, aby vykompenzoval Romneyho podporu u belošského obyvateľstva USA. Vedenie jeho kampane však vie, že zoslabol dejinotvorný prvok z kampane v roku 2008, keď sa Obama mal stať prezidentom ako prvý Afroameričan v histórii USA. Šéfa Bieleho domu na dnešných podujatiach v Ohiu majú sprevádzať rocková legenda Bruce Springsteen a raper Jay-Z. Romney sa v raňajších hodinách zúčastnil na volebnej akcii na Floride, na ktorej dav skandoval - "ešte jeden deň!".

Romney, ktorý počas republikánskych primárok sám seba charakterizoval ako "prísneho konzervatívca", v posledných týždňoch prudko menil názory, aby sa prihovoril politickému stredu.Republikán vyzdvihoval nadstranícke výsledky svojho pôsobenia na poste guvernéra Massachusetts. Zdôrazňoval, že jeho skúsenosti z podnikania mu pomôžu zastabilizovať stále slabú americkú ekonomiku, ktorá je hlavnou témou kampane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu