Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rakúsko čelí výčinom počasia: Zosuvy pôdy aj záplavy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

INNSBRUCK/LIENZ/KLAGENFURT/EISENSTADT - Stovky domácností bez elektrickej energie, niektoré komunikácie dočasne nezjazdné - to sú predbežné dôsledky výčinov počasia v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko, odkiaľ hlásia dnes aj najmenej dva zosuvy pôdy.

Na odstránení poškodenej energetickej siete a znovuobnovení premávky na uzavretých cestách sa intenzívne pracuje. S podobnými problémami sa boria energetici a hasiči aj v inej oblasti alpskej republiky - Korutánsku.

V mestečku Lavamünd, ležiacom na rakúsko-slovinskej štátnej hranici, musela dnes Civilná ochrana kvôli dramatickému vzostupu hladiny i prietoku rieky Dráva vyhlásiť poplach. Hladina vody na miestnom námestí mala už meter. Občanov tak vyzvali, aby opustili príbytky a presunuli sa do vyššie položených lokalít. Hasiči na člnoch križujú zaplavenú oblasť a usilujú sa ľudí dostať do bezpečia.

Hladina rieky tu z obvyklých dvoch metrov stúpla na 6,3 metra, prietok Drávy sa z obvyklých 280 metrov kubických/sekundu zvýšil na asi 2400 metrov kubických/sekundu. Aj v spolkovej krajine Burgenland dnes intenzívny dážď zavinil zaplavenie značného počtu pivničných priestorov prakticky vo všetkých okresoch. Hasiči tu tak mali plné ruky práce s odčerpávaním vody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu