Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ďalšie samoupálenie: Protesty proti čínskej vláde!

Dvaja mladí Tibeťania sa upálili v Číne
Dvaja mladí Tibeťania sa upálili v Číne (Zdroj: SITA)

PEKING - Stovky Tibeťanov demonštrovali v nedeľu v blízkosti kláštorného komplexu v meste Lung-wu v provincii Čching-chaj na západe Číny proti politike pekinskej vlády.

Ich protestná akcia sa uskutočnila len niekoľko hodín po tom, čo sa pred očami účastníkov inej - podľa svedkov zorganizovanej -demonštrácie v ten istý deň na úsvite upálil 25-ročný tibetský umelec. Medzi demonštrantmi bola aj skupina mníchov, ktorí sa upáleniu prizerali a potom telo odniesli do kláštora, kde ho ešte v ten istý deň pochovali, aby údajne predišli zasahovaniu úradov do pohrebného rituálu.

Exilové zdroje informovali, že mladý muž sa podľa vyjadrení členov svojej rodiny upálil, pretože tak chcel upozorniť na nedostatočnú ochranu tibetských záujmov a vyzvať v exile žijúceho dalajlámu na návrat do vlasti.

Po ďalšom prípade samoupálenia čínske úrady v Lung-wu posilnili hliadky. V meste, ktoré sa v tibetčine nazýva Rongwo, nefungovalo internetové spojenie ani mobilná sieť - údajne šlo o preventívne opatrenie v snahe predísť šíreniu informácií.

Za posledné dva roky spáchalo samovraždu upálením na protest proti reštriktívnej politike čínskej vlády voči Tibetu viac ako 60 Tibeťanov, pripomenula agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu