Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obama a Romney si šliapu na päty: Preferencie majú navlas rovnaké

Mitt Romney a Barack Obama
Mitt Romney a Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Aj dva dni pred začiatkom amerických prezidentských volieb zostávajú preferencie oboch kandidátov na amerického prezidenta prakticky identické.

Podľa posledného prieskumu objednaného spravodajskou stanicou ABC News a denníka Washington post by za súčasného šéfa Bieleho domu Baracka Obamu hlasovalo 48-percent voličov, rovnaký počet chce však dať aj jeho republikánskemu rivalovi Mittovi Romneymu. Ide o takzvanú skupinu "pravdepodobných voličov", teda tých, ktorí sú rozhodnutí odovzdať svoj hlas v nasledujúcich voľbách.

Pokiaľ ide o jednotlivé sociálne, etnické a ďalšie skupiny, voliči sú už menej jednotní. Medzi ženami napríklad Obama vedie o šesť percent. Priepastný je ale rozdiel vo voličských preferenciách medzi belochmi - Romney v tomto prípade vedie nad svojím rivalom o 20 percent. Obama si však medzi "nebielymi" zachováva ešte väčší náskok - až drvivých 59 percent. Súčasný prezident je, podobne ako v roku 2008, populárny aj medzi mladými a v prípade tejto skupiny má pred Romneym 25-percentný náskok. Voľby sú naplánované na utorok 6. novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu