Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Jeden zo šestice rebelov dal ODS zbohom, vláda prišla o krehkú väčšinu

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká vládnuca koalícia prišla dnes o krehkú väčšinu v zákonodarnom zbore, keď rady premiérovej Občianskej demokratickej strany (ODS) opustil prvý zo šestice "rebelov" Radim Fiala. Jeho päť straníckych kolegov predbežne najmenej do víkendového kongresu zostáva v ODS.

Poslanec z Prostějova, ktorý má za sebou 15 rokov pôsobenia v ODS, zdôvodnil svoj krok prehĺbením názorových rozdielov v otázke zvyšovania daní, ale aj skutočnosťou, že ODS podľa jeho názoru nie je na rôznych úrovniach schopná vyvodiť hlbšie závery z výsledkov nedávnych krajských volieb.
      
Premiér Petr Nečas v reakcii na Fialov krok pre internetový server iDNES.cz uviedol: "Rozhodnutie pána poslanca Fialu opustiť rady ODS beriem na vedomie. Akokoľvek má na to plné právo, v súčasnej situácii ho nemožno považovať za nič iného ako útek od vlastnej politickej zodpovednosti. Verím však, že aj ako nezaradený poslanec bude naďalej podporovať program vládnucej koalície, za ktorý hlasoval v roku 2010".
      
Samotný Fiala v reakcii na Nečasove slová o úteku pred vlastnou zodpovednosťou povedal: "Naopak. Chcem plniť sľuby, ktoré som dal svojim voličom, to bol tiež jeden z dôvodov, ktorý urýchlil môj odchod z ODS. A áno - budem ďalej podporovať koaličnú vládu za predpokladu, že sa bude riadiť koaličným programom a za predpokladu, že bude rešpektovať stredopravý koncept vládnutia".
      
"Je zjavné, že evidentný rozklad ODS môže byť príčinou toho, že nám za niekoľko mesiacov budú vládnuť komunisti a socialisti," uviedol v reakcii šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostov Petr Gazdík.
      
"Život vlády sa o ďalší krok priblížil k svojmu koncu," komentovala Fialov postup vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu