Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Udaľcova obvinili z vyvolania protestov za pád Putinovej vlády

Sergej Udaľcov
Sergej Udaľcov (Zdroj: TASR)

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia v piatok formálne obvinili prominentného opozičného aktivistu Sergeja Udaľcova z organizovania masových protestov financovaných zo zahraničia s cieľom zvrhnúť vládu prezidenta Vladimira Putina. Udaľcovovi, lídrovi protikapitalistického Ľavicového frontu, obvinenia odovzdali po predvolaní na výsluch do Vyšetrovacieho výboru.

"Nepriznal vinu," povedal hovorca výboru Vladimir Markin. Udaľcova nezadržali, no nesmie opustiť Moskvu. Rovnakým obvineniam čelí aj člen Ľavicového frontu Leonid Razvozžajev, ktorý sa vyšetrovateľom údajne sám priznal k príprave sprisahania. Ľudskoprávnym aktivistom, ktorí ho navštívili vo väzení, následne povedal, že priznanie si vyšetrovatelia vymohli mučením a hrozbami jeho rodine. Razvozžajeva zadržali na Ukrajine.

Ruské úrady odštartovali vyšetrovanie po odvysielaní dokumentárneho filmu v štátnej televíznej stanici NTV. Podľa dokumentu chcel Udaľcov údajne vyvolať v celej krajine rozsiahle nepokoje, pričom pomáhať mu v tom mal aj gruzínsky poslanec a bývalý šéf Moskovskej banky Andrej Borodin, ktorý žije momentálne v britskom exile. Dokument s názvom Anatómia Protestu II je natočený aj s pomocou skrytej kamery a Udaľcov v ňom údajne podrobne popisuje plány na prevzatie moci v jednotlivých ruských mestách. Video nakrútili v júni v byte v bieloruskej metropole Minsk.

Udaľcov je jedným z najprominentnejších opozičných aktivistov v Rusku a patril ku kľúčovým organizátorom protestov proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ruská polícia vyšetruje aj ďalšieho jeho kolegu, Alexeja Navaľného. Obvinený je zo sprenevery, za čo mu hrozí až desať rokov za mrežami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu