Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Švajčiarsko končí ako daňový raj: Zmiznú z neho stovky miliárd!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: mint.com)

PRAHA - Švajčiarsko už nie je to, čo bývalo. Aspoň čo sa týka jeho povesti daňového raja, v ktorom majú uložené svoje peniaze mnohí boháči. Tí začali svoje miliardy kvôli odhaleniu bankového tajomstva krajiny helvétskeho kríža presúvať inde.

Zo švajčiarskych bánk už  dlhší čas odtekajú ťažké miliardy. Tamojšie úrady totiž na finančné inštitúcie tlačia, aby prezradili bankové tajomstvo. To spočíva v tom, že bohatí cudzinci si mohli ukladať veľké sumy na anonymné účty a vyhli sa tak plateniu daní.

"Pred štyrmi rokmi, keď naplno udrela globálna kríza, sme chceli dokázať, že bankové tajomstvo nie je synonymom pre bankový raj. Nie som si istý, či sme úplne uspeli," citoval denník Financial Times nemenovaného švajčiarskeho diplomata.

Šéfovia veľkých bánk upozorňujú, že finančný sektor, ktorý je pýchou Švajčiarska, už krváca a ani budúcnosť tiež nevyzerá príliš ružovo. "V najbližších rokoch si klienti vyberú zo švajčiarskych účtov stovky miliárd," domnieva sa šéf správy majetku banky UBS Jürg Zeltner.

Z bankového domu UBS už odišlo desať miliárd eur, celkovo vraj môže ísť až o trojnásobok, informoval portál Novinky.cz. Ani Credit Suisse na tom nie je lepšie; príde prinajmenšom o 32 miliárd eur, ktoré vlastnia klienti zo západu.

"Švajčiarski bankári boli známi tým, že sa pýtali čo najmenej a čo nejdecentnejšie. A predovšetkým mlčali ako hrob. To už ale neplatí, preto sa boháči rozhodli svoje peniaze upratať do nových daňových rajov ako Turecko, Rusko, Brazília, Singapur, Hongkong alebo Mexiko," vysvetlil majiteľ malej súkromnej banky v Zürichu Reiner Schlamm. Podľa neho majú cudzí štátni príslušníci na švajčiarskych nezdanených účtoch v súčasnosti uložených 750 miliárd eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu