Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Chudobný robotník našiel pri opravovaní cesty smaragd: Rozpútal šialenstvo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BOGOTA - Ligotavý nález ožiaril oči kolumbijského robotníka Juliana Correa, keď pracoval na oprave cesty v strmom horskom teréne. Zo zeme vytiahol dva zelené smaragdy a odštartoval tým smaragdovú horúčku.

Cesta v regióne Boyacá na severozápade krajiny prechádza odľahlým miestom medzi strmými kopcami, ktoré miestni nazývajú Diablov nos. Robotníci tam pracujú na oprave dažďami zničenej cesty. Po tom, čo Correa na konci minulého týždňa urobil svoj ​​drahocenný nález, sa tam podľa miestnych médií začali schádzať davy ľudí túžiacich zbohatnúť na zelených drahokamoch.

"Dozvedeli sme sa o tom podľa nezvyčajného množstva ľudí, ktorí prichádzali do našej dediny ... Keď sme dorazili na miesto, videli sme tam najmenej 500 ľudí, ako sa v dierach vzniknutých opravou cesty snažia hľadať smaragdy," povedal kolumbijskému denníku El Tiempo starosta neďalekej dediny Pauna Omara Casallas.

Kolumbia je najväčším svetovým producentom smaragdov, pochádza odtiaľ približne 60 percent celosvetovej produkcie. Hlavné náleziská sú práve v regióne Boyacá.

Prítomnosť stoviek hľadačov prinútila miestnu políciu k tomu, aby sem rozmiestnila hliadky. Vraj preto, aby dbali na bezpečnosť ľudí. Cesty tu totiž vedú po veľmi strmom svahu a hrozilo, že sa niekto zrúti do 500 metrov hlbokého zrázu. Nadšencov neodradila ani silná búrka, ktorá prišla do Diablovho nosa v utorok a v bahnitom teréne pokračovali v hľadaní zahalení do pršiplášťov.

Starosta Casallas podľa denníka El Tiempo poslal jeden z nájdených smaragdov na posúdenie expertom, ktorí majú odhadnúť jeho cenu. Miestni ľudia podľa denníka špekulujú až o hodnote päť miliónov pesos za kus (asi 2100 eur). Koľko smaragdov celkom našli amatérski hľadači, miestne médiá neinformujú. Vraj sa o tom nikto z hľadačov nechcel baviť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu