Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čierny deň na Wall Street: Google prišiel za 8 minút o 24 miliárd!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: itproportal.com)

SAN FRANCISCO - Štvrtok 18. októbra sa zapíše ako čierny deň do histórie internetového giganta Google. Dočkal sa totiž poriadne studenej sprchy v podobe 20-percentnej straty po tom, ako omylom zverejnil správu o hospodárení o niekoľko hodín skôr. Táto udalosť spôsobila na trhoch chaos.

Osudná chyba pripravila Google o 24 miliárd dolárov (cca 18,5 miliárd eur), a to za rekordných osem minút. Čistý zisk firmy, ktorej hodnota bola ešte donedávna odhadovaná na 249 miliárd dolárov (191,5 miliárd eur), tak klesol o dvadsať percent na 2,18 miliardy.

Čierny deň na Wall
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

Prepad akcií je spôsobený tým, že spoločnosť získala z internetovej reklamy za jeden klik menej než v rovnakom období vlani. Hoci tržby v treťom kvartáli medziročne stúpli, z celkového hľadiska ide o pokles. Na príčine je aj výrobca mobilných telefónov Motorola Mobility, ktorého Google pred viac ako rokom kúpil za 12,5 miliardy. Vývoj nového telefónu s operačným systémom Android ho totiž stojí viac, ako pôvodne očakával.

Akcie Google sa po predložení výsledkov, ktoré mali byť zverejnené až po zatvorení burzy, teda po 22.00 h SELČ, prepadli o deväť percent. Koncern sa zatiaľ nevyjadril, prečo bola správa zverejnená skôr, podľa všetkého ale išlo o nedopatrenie.

Predbežné informácie hovoria o tom, že za všetkým stojí chicagská tlačiareň R.R. Donnelley. "Dnes ráno nás informovali o tom, že výsledky, ktoré ešte nie sú finálne, omylom zverejnili bez našej autorizácie," stojí vo vyhlásení Google. Akcie firmy boli na jej vlastnú žiadosť pozastavené až dovtedy, kým sa nezistí, čo sa presne stalo.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu