Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obama potvrdil svoj sľub, že zatvorí väznicu Guantánamo

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama potvrdil vo štvrtok svoj sľub, že zatvorí väznicu na americkej základni námorných síl Guantánamo na Kube. Šéf Bieleho domu tak urobil vo večernom humoristickom televíznom programe moderátora Jona Stewarta.

Obama v predvolebnej prezidentskej kampani v roku 2008 sľúbil, že do roka od svojho nástupu do úradu zatvorí základňu, a neskôr podpísal nariadenia na vykonanie tohto kroku. Jeho snahy však nakoniec vyústili do právnych problémov a silného odporu amerického Kongresu.
      
"Stále chcem Guantánamo zatvoriť,"
povedal Obama v televíznej relácii Daily Show with Jon Stewart. "Jedna z vecí, ktorú musíme urobiť, je vytvoriť právnu architektúru a potrebujeme na to pomoc Kongresu," dodal prezident.
      
Obamov predchodca v Bielom dome George W. Bush dal zriadiť väznicu na Guantáname po teroristických útokoch na Spojené štáty z 11. septembra 2001. V zariadení na Kube sa v súčasnosti nachádza približne 170 zadržiavaných osôb, pričom mnohí z nich sú tam už roky a oficiálne neboli vôbec obvinení. Väčšina väzňov pochádza z Afganistanu, Pakistanu a Blízkeho východu.
      
Prípadmi týchto zadržiavaných sa zaoberá vojenský súd.
      
Obama sa v televíznom programe objavil celkovo šesťkrát. Počas štvrtkového nakrúcania rozprával o širokom spektre tém, od prezidentských volieb a výbere medzi Romneym a ním až po útok na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází.
      
Tretia a posledná televízna debata prezidentských kandidátov sa bude konať v pondelok 22. októbra a bude sa týkať zahraničnopolitických tém. Prezidentské voľby sa v USA uskutočnia 6. novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu