Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Demonštrácia proti škrtom v Aténach opäť prerástla do násilia

Demonštranti hádzali zápalné fľaše na príslušníkov poriadkovej polície Zobraziť galériu (8)
Demonštranti hádzali zápalné fľaše na príslušníkov poriadkovej polície (Zdroj: news.sky)

ATÉNY - Zrážky medzi mladými demonštrantmi a políciou vypukli popri pokojnom proteste desaťtisícov ľudí, ktorý sa konal v Aténach počas dnešného generálneho štrajku, namierenému proti úsporným opatreniam.

Približne 200 demonštrantov, z ktorých časť bola zamaskovaná, hádzalo zápalné fľaše na príslušníkov poriadkovej polície. Tí nasadili slzotvorný plyn a oslepujúce granáty, aby výtržníkov rozohnali. Stovky protestujúcich sa usilovali z miesta zrážky na námestí Syntagma pred parlamentom uniknúť, informovali miestne médiá. Citovala ich agentúra DPA.

V gréckej metropole a ďalších mestách krajiny vyšli dnes do ulíc desaťtisíce ľudí, aby demonštrovali proti novej sérii úsporných opatrení navrhnutých vládou premiéra Antonisa Samarasa. Hlavné odborové organizácie v Grécku vyhlásili 24-hodinový generálny štrajk - druhý za tri týždne - pred dnešným začiatkom summitu EÚ. V celej krajine zostali zatvorené ministerstvá, školy a mnohé úrady. Lekári ošetrovali len naliehavé prípady. Postihnutá bola aj letecká, námorná a železničná doprava.

Grécke odbory počítajú s tým, že nový balík úsporných opatrení, na ktorom sa vláda podľa správ už dohodla s medzinárodnými veriteľmi výmenou za ďalšiu finančnú pomoc, bude znamenať ďalšie krátenie miezd o 6-20 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu