Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Opatrenia českej vlády: Zvýšia kontrolu predaja liehovín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká vláda schválila na dnešnom zasadaní v Prahe úlohy pre jednotlivé rezorty, ktoré majú v reakcii na metanolovú aféru prispieť k zvýšeniu kontroly predaja liehovín v krajine.

Medzi pripravované opatrenia patrí zavedenie licencie na predaj alkoholu, kontrolné pásky, ako aj zníženie objemu spotrebiteľského balenia alkoholických nápojov zo súčasných šiestich na jediný liter, s výnimkou darčekových balení. Tie sa však nebudú môcť predávať na miestach, kde sa alkohol nalieva. Vládny návrh ráta aj so zavedením finančných sankcií pri porušení nových predpisov.

Minister priemyslu a obchodu Martin Kuba vo verejnoprávnej Českej televízii potvrdil, že navrhne zmenu v udeľovaní koncesií tak, aby sa predaj alkoholu stal viazanou koncesiou. Bude to krok, ktorý by mal v budúcnosti zabrániť preniknutiu jedovatého alkoholu do predajnej siete. Živnostenský úrad by musel udeľovať licenciu každému, kto by chcel liehoviny predávať. Momentálne sa však zvažuje, či by táto koncesia nemala byť viazaná na konkrétne predajné miesto (kamenný obchod) a rieši sa, ako postupovať v prípade predaja liehovín v stánkoch, čo patrí do zákona o spotrebných daniach, vyplynulo z ministrových slov.

Podľa slov šéfa rezortu financií Miroslava Kalouska pôjde v súvislosti s kontrolnými páskami o zavedenie ich nového vzoru, ale aj o legislatívne, trvalé zakotvenie tzv. rodného listu a o zjednotenie kontrolných inštitúcií v oblasti štátneho dozoru nad potravinami.

Tvrdý alkohol sa bude môcť predávať iba v litrových baleniach, potvrdil Kalousek. Toto obmedzenie sa nebude týkať darčekových balení napríklad whisky alebo becherovky, ale tam, kde sa budú distribuovať tieto produkty, sa nebude môcť zasa nalievať alkohol.

Únia dovozcov a výrobcov liehovín navrhla i zavedenie stáleho colného dozoru vo výrobe liehovín a tiež špeciálne kolky pre fľaše od pestovateľov a producentov pálenky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu