Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prvá dáma USA už odovzdala hlas vo voľbách

Michelle a Barack Obamovci
Michelle a Barack Obamovci (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Americká prvá dáma Michelle Obamová už hlasovala v prezidentských voľbách. Využila pritom možnosť hlasovať elektronicky, o čom ihneď informovala priaznivcov úradujúceho prezidenta Baracka Obamu prostredníctvom sociálnej siete tweeter.

Ako dodáva spravodajský server dayandnightnews.com, prezident Obama jej krátko nato cez sieť poslal odkaz, že bude nasledovať jej príklad a bude tiež hlasovať elektronicky ešte pred riadnym termínom volieb - už 25. októbra.

Ak Obama svoj prísľub dodrží, bude prvým prezidentom v dejinách Spojených štátov, ktorý nehlasoval v deň volieb. Obamov volebný tím sa domnieva, že elektronické hlasovanie by úradujúcemu prezidentovi mohlo pomôcť získať druhý mandát v Bielom dome. Opodstatnenosť tejto stratégie potvrdzujú aj sociologické prieskumy, pripomína spravodajský server gazeta.ru.

Tweety prezidenta a prvej dámy sa objavili krátko po zverejnení prieskumov verejnej mienky, podľa ktorých Obama vedie v predčasnom elektronickom hlasovaní voličov. Volebný štáb jeho republikánskeho kandidáta Mitta Romneyho však tieto odhady odmietol ako nepodložené.

Podľa nedávno zverejnených prieskumov agentúry Reuters a inštitútu Ipsos Obamov republikánsky vyzývateľ Romney zvýšil svoj náskok pred Obamom o tri percentá. Romney vedie s podporou 47 percent pred 44 percentami pre Obamu. Ide o výsledok medzi tzv. pravdepodobnými voličmi, teda respondentmi, ktorí odpovedali, že sa na voľbách 6. novembra zúčastnia.

Romney zažíva jedno z najlepších období svojej predvolebnej kampane po tom, ako "zvíťazil" v prvej televíznej diskusii prezidentských kandidátov, sčasti vďaka Obamovmu výkonu, ktorý bol vo všeobecnosti hodnotený ako pasívny. v noci na stredu oboch aktérov čaká ďalšia debata.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu