Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Benátky sú meter pod vodou: Zápasia s prvými záplavami sezóny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: destination360.com)

BENÁTKY - Voda zaplavila Benátky dnes po prvý raz počas tohtoročnej jesene. Sezónny príval vody v meste kanálov a lagún dosiahol výšku 105 centimetrov nad priemernou úrovňou morskej hladiny.

Záplavy - známe ako "acqua alta" alebo vysoká voda - dosiahli prvý "žltý" výstražný stupeň, čo znamená, že približne osem až deväť percent plochy mesta sa ocitlo pod vodou. Jeseň je začiatkom obdobia, kedy príliv vrcholí a voda sa prelieva do benátskych ulíc a námestí. Hrozba, ktorú predstavuje vysoká voda, podľa meteorológov v uplynulých rokoch narástla v dôsledku silných dažďov na severe Talianska.

ožným vysvetlením je zvýšenie morského dna spôsobeného nánosmi a ťažbou zemného plynu v mori neďaleko Benátok, poznamenal taliansky denník Gazzetta del Sud. Podľa nedávnej štúdie môže tento jav súvisieť s podsúvaním sa Adriatickej zemskej platne pod pohorie Apeniny.

Vedci od tragických záplav v roku 1966 zvažujú rôzne spôsoby, ako eliminovať nebezpečenstvo stúpajúcej vody. Po rokoch sa blížia k dokončeniu systému pohyblivých protipovodňových zábran s názvom MOSE.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu