Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Merkelovú bude v Aténach strážiť 6500 policajtov

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

ATÉNY - V utorok pricestuje na návštevu Grécka nemecká kancelárka Angela Merkelová. Pri tejto príležitosti tamojšia vláda výrazne posilní bezpečnostné opatrenia - na príchod Merkelovej sa pripravuje 6500 policajtov, uviedli v pondelok policajné zdroje.

Už pred príchodom kancelárky bude hlavné námestie v Aténach (Námestie ústavy) uzavreté, čo sa bude týkať aj chodcov. Počas šesťhodinového pobytu Merkelovej bude ponad Atény lietať vrtuľník, na rozohnanie prípadných demonštrantov sú pripravené vodné delá. Najväčšia opozičná strana SYRIZA a odborári už ohlásili na utorok protestné zhromaždenia. Posilnená bude aj ochrana budov nemeckého veľvyslanectva a zastupiteľstiev nemeckých firiem a organizácií.

Prístavná polícia zmobilizovala 300 svojich zamestnancov, aby zabezpečili ochranu Atén od mora. Bezpečnostné opatrenia sú podobné ako počas návštevy amerického prezidenta Billa Clintona v Grécku v roku 1999, uviedli policajné zdroje. Dôvodom bolo bombardovanie územia bývalej Juhoslávie jednotkami NATO s cieľom zastaviť útoky srbskej armády proti albánskemu obyvateľstvu Kosova.

Merkelová v utorok pricestuje do Grécka prvýkrát od vypuknutia dlhovej krízy. Stretne sa s premiérom Antónisom Samarásom. Ľavicové a nacionalistické strany Grécka tvrdia, že Merkelovej ekonomická politika pri riešení eurokrízy je spoluzodpovedná za pretrvávajúcu recesiu a následné prísne úsporné opatrenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu