Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Islamisti v Mali popravili muža: Pred 600 divákmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BAMAKO - Radikálni islamisti v severnom Mali popravili v utorok večer muža, ktorý bol obvinený zo zabitia. Jeho popravu v meste Timbuktu sledovalo približne 600 ľudí.

Verejná poprava je najnovším krokom militantov, ktorí zavádzajú prísnu interpretáciu islamského práva šaría. Islamisti už predtým ukameňovali na smrť dvojicu obvinenú z cudzoložstva a ako trest vykonali aj najmenej osem amputácií končatín.

Obyvateľ Timbuktu, Oumar Maiga, uviedol, že odsúdeného muža v utorok strelili do chrbta, ale zomrel až po niekoľkých hodinách. Rodina muža - Tuaréga, ktorý bol členom separatistickej povstaleckej skupiny - ponúkla odškodné príbuzným zabitej obete, ale tí ponuku neprijali.

Odsúdeného priviedli v putách na priestranstvo medzi dvoma hotelmi v Timbuktu, donedávna obľúbenej destinácie západných turistov, a posadili ho s nohami nasmerovanými k Mekke. Potom sudca nariadil vykonanie trestu.

Militanti napojení na teroristickú sieť al-Káida dobyli v priebehu tohto roka severnú časť afrického Mali a získali nad ňou kontrolu. Využili vtedy mocenské vákuum v ďalekom hlavnom meste Bamako, ktoré vzniklo v marci, keď vzbúrení nespokojní vojaci armády zvrhli demokraticky zvolenú vládu.

Režim na severe Mali je v posledných mesiacoch čoraz tvrdší a represívnejší, informovali organizácie na ochranu ľudských práv. Islamisti v utorok takisto 20 ranami zbičovali štyroch ľudí v meste Douentza, ktorí boli obvinení z konzumácie piva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu