Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Takmer dve tretiny Ukrajincov proti vstupu do NATO, mnohí aj proti EÚ

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč

KYJEV - Väčšina Ukrajincov je proti vstupu krajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO). Mnohí z nich namietajú aj proti ruštine ako úradnému jazyku, proti členstvu v Európskej únii či proti obvineniu hlavy štátu Viktora Janukovyča.

Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky o otázkach týkajúcich sa budúcnosti postsovietskej republiky Nadácie demokratických iniciatív a Razumkovovho centra. Negatívne sa k prípadnému vstupu krajiny do NATO postavilo v prieskume 64,9 percenta opýtaných, pričom členstvo Ukrajiny v aliancii by podporilo iba 13,3 percenta respondentov.

Proti ruštine ako úradnému jazyku na Ukrajine bolo 53,8 percenta oslovených, 38,4 percenta respondentov však tento krok podporuje. Takmer polovica respondentov (45,2 percenta) podporuje pripojenie sa Ukrajiny k rusko-bielorusko-kazašskej colnej únii, čo by podľa viacerých európskych činiteľov mohlo byť vylučujúcim faktorom pre uzavretie asociačnej dohody medzi Bruselom a Kyjevom. Vstup do Európskej únie považuje za pozitívny krok iba 43,8 percenta opýtaných, pričom 37,9 percenta respondentov ho výslovne odmieta.

Prípadné obvinenie prezidenta Viktora Janukovyča by podporilo 34,1 percenta opýtaných, proti je však takmer polovica respondentov (47,3 percenta). Do celoštátneho prieskumu sa v dňoch 10.-15. augusta zapojilo viac ako 2000 dospelých ukrajinských občanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu