Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Japonsko ukradlo sporné ostrovy vo Východočínskom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Neobývané ostrovy vo Východočínskom mori, hlavný predmet územného sporu medzi Japonskom Čínou, boli Pekingom obsadené v roku 1895 a najnovší krok japonskej vlády, ktorá ich získala kúpou, je "nelegálny a neplatný", povedal dnes čínsky minister zahraničných vecí Jang Ťie-čch'.

"Kroky podniknuté Japonskom sú totálne nelegálne a neplatné. V nijakom prípade nemôžu zmeniť historický fakt, že Japonsko ukradlo Tiao-jü-tao a k nemu pridružené ostrovy, a fakt, že má nad nimi Čína suverenitu," povedal šéf čínskej diplomacie na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Použil pritom čínsky názov pre japonské označenie ostrovov Senkaku, uviedla agentúra Reuters. Jang Ťie-čch' zároveň vyzval Tokio, aby spor vyriešili prostredníctvom rokovaní.

Oficiálne oznámenie Japonska o dohode o odkúpení troch z piatich ostrovov Senkaku za približne 26 miliónov dolárov (20 miliónov eur) od rodiny Kuriharovcov vyvolalo v Číne pred necelými dvoma týždňami násilné protijaponské protesty. Čína zároveň bojkotuje predaj japonského tovaru - vrátane liekov a stavebného materiálu - na svojom trhu.

Japonský premiér Nošihiko Noda v stredu v New Yorku povedal, že spor by mal byť urovnaný pokojne. Senkaku označil za neoddeliteľnú súčasť japonského územia, "vo svetle dejín a medzinárodného práva". Podľa Čchina je to práve Japonsko, ktoré ignoruje historické fakty a medzinárodné právo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu