Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Už aj v Česku zdražie fajčenie: Schválili vyššie zdanenie cigariet

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Českí poslanci schválili zvýšenie spotrebnej dane z cigariet, ktoré budú už na budúci rok o dve koruny drahšie. A v roku 2014 si fajčiari priplatia ďalšie dve koruny, konštatuje na svojej internetovej stránke idnes.cz český denník Mladá fronta Dnes.

Poslanci prikývli na vládny návrh, ktorým zvýšili spotrebnú daň z tabakových výrobkov. Naopak, neprešiel návrh opozície, ktorý by znížil spotrebnú daň z nafty a benzínu.

Ministerstvo financií ČR predpokladá, že do štátneho rozpočtu na budúci rok vďaka vyššiemu zdaneniu tabakových výrobkov pritečie navyše 1,4 miliardy Kč (56,04 milióna eur) a o rok neskôr 1,9 miliardy Kč. Aby sa cena cigariet nezvýšila skokovo, porastie daň v dvoch krokoch.

Opoziční sociálni demokrati zároveň navrhovali zníženie spotrebnej dane z nafty o 2,50 Kč na liter a z benzínu o 1,50 Kč/liter. No zatiaľ čo opozícia tvrdí, že štát by pri znížení spotrebnej dane z nafty a benzínu v konečnom dôsledku vybral viac peňazí, vláda s tým nesúhlasí.

Vládna novela, ktorú teraz bude posudzovať Senát, sa netýka iba zdraženie cigariet, ale obsahuje aj opatrenia proti daňovým únikom. Dovozcovia niektorých druhov tovarov, ktoré dani podliehajú, budú musieť finančným úradom hlásiť všetky miesta, kam tovar môžu doviezť, a úradníci im tieto miesta budú schvaľovať. A v dokladoch pri doprave pohonných látok bude musieť byť uvedené, kam sa nafta alebo benzín vezú. Informoval o tom portál idnes.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu