Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vatikán zdôraznil potrebu dialógu medzi náboženstvami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VATIKÁN/JERUZALEM - Vatikán vyzdvihol presadzovanie dialógu medzi náboženstvami pápežom Benediktom XVI. Urobil tak po zabití amerického veľvyslanca v Líbyi protestujúcimi, ktorých rozhneval protimoslimský film.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi vo vyhlásení uviedol, že "bezdôvodné urážanie a provokácie" voči moslimom majú "niekedy tragické následky", ktoré živia napätie a nenávisť a rozpútavajú neprijateľné násilie.

Pre mierovú koexistenciu je však nevyhnutná úcta k presvedčeniu, textom, významným osobnostiam i symbolom všetkých náboženstiev, zdôraznil Vatikán. Ide o posolstvo, ktoré pápež so sebou ponesie na cestu do Libanonu, začínajúcu sa v piatok.

Izraelská vláda sa medzitým dištancovala od tvorcu filmu zosmiešňujúceho islamského proroka Mohameda, ktorý vyvolal krvavé protesty pred americkým konzulátov v líbyjskom Benghází.

Film "nemá absolútne nič do činenia s Izraelom", povedal hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Jigal Palmor. Napriek tomu podľa neho musí byť Izrael zachovávať ostražitosť v prípade svojich zastupiteľstiev v zahraničí.

Film Nevinnosť moslimov (Innocence of Muslims) produkoval Sam Bacile, 56-ročný kalifornský stavebný investor, ktorý sa predstavuje ako izraelský žid. Jeho snímka zobrazuje Mohameda ako podvodníka, záletníka a šialenca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu