Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Schwarzenegger pred súdom: Konal hanebne, zákon však neporušil

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger (Zdroj: SITA)

SACRAMENTO - Bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger neporušil zákon, keď len pár hodín pred svojim odchodom z úradu výrazne skrátil trest väzenia pre syna svojho politického spojenca. V piatok o tom rozhodol kalifornský súd.

Schwarzenegger znížil na začiatku roka 2011 trest 21-ročnému Estébanovi Núňezovi zo 16 na sedem rokov. Ten je synom bývalého predsedu kalifornskej štátnej snemovne Fabiána Núňeza, ktorý bol v miestnej lobistickej firme obchodným partnerom Schwarzeneggerovho hlavného politického poradcu. Estéban Núňez sa v októbri 2008 zaplietol do bitky, pri ktorej jeho kamarát nožom smrteľne bodol študenta Luisa Dos Santosa. Samotný Estéban Núňez bodol nožom iného mladého muža, ten však útok prežil.
      
V reakcii na Schwarzeneggerove rozhodnutie sa rodina obete a prokurátor v meste Sacramento obrátili na súd. Príbuzní Dos Santosa neboli o rozhodnutí vtedajšieho guvernéra vopred upovedomení, hoci na to mali podľa zákona nárok. Schwarzenegger sa im preto neskôr písomne ospravedlnil.
      
Sudca Lloyd Connelly uviedol, hoci to, čo bývalý guvernér urobil, bolo "hanebné a odporné", porušenia zákona sa nedopustil.
      
V rámci svojich rozhodnutí pár hodín pred odchodom z úradu zmiernil Schwarzenegger tresty ďalším dvom ľuďom a udelil milosť ôsmim usvedčeným páchateľom rôznych zločinov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu