Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Romney je o krok pred Obamom, podľa prieskumu má mierny náskok

Mitt Romney
Mitt Romney (Zdroj: SITA)

TAMPA - Mitt Romney zaujal tesný náskok pred prezidentom Barackom Obamom po menšom zvýšení popularity súvisiacom s prebiehajúcim republikánskym nominačným zjazdom.

Vyplýva to zo štvrtkových výsledkov prieskumu agentúry Reuters a inštitútu Ipsos. Romney začal týždeň štyri percentá za Obamom, najnovší z každodenných prieskumov mu však pripísal dvojpercentný náskok medzi pravdepodobnými voličmi (44 k 42 percentám).

Bývalého guvernéra štátu Massachusetts v utorok na republikánskom zjazde vo floridskej Tampe oficiálne potvrdili ako prezidentského kandidáta strany v novembrových voľbách. Nomináciu príjme v prejave vo štvrtok večer (miestneho času). Zástupkyňa Ipsos Julia Clarková uviedla, že výsledky prieskumu dokazujú, že pre Romneyho má trojdňové republikánske zhromaždenie pozitívne výsledky.

Zvýšenia popularity počas ostro sledovaných straníckych zjazdov trvajú zvyčajne krátko, konštatoval Reuters. Obama by tak Romneyho mohol znova rýchlo prekonať, keď budúci týždeň príjme nomináciu na zjazde demokratov v Severnej Karolíne. Prieskum je však ďalším dôkazom mimoriadne tesného súboja medzi Romneym a Obamom, ktorí sa pred voľbami 6. novembra usilujú zaktivizovať stúpencov a osloviť nerozhodnutých voličov v rozhodujúcich štátoch.

Prieskum Reuters/Ipsos tiež naznačil, že Romney si u voličov pomaly polepšuje v otázke svojej sympatickosti - dva dni po tom, ako jeho manželka Ann na zjazde republikánov vyzdvihla jeho osobné prednosti. Romney (65) zakladá svoju kampaň na prísľuboch zlepšenia hospodárstva USA a zníženia nezamestnanosti. To je naďalej jeho najsilnejší argument, keďže 76 percent respondentov sa domnieva, že americká ekonomika je na nesprávnej ceste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu