Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Parlament predbežne podporil zákon o homosexuálnych manželstvách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Novozélandský parlament podporil dnes predbežný návrh zákona, ktorý by umožnil homosexuálom uzatvárať manželstvá slávnostným obradom rovnako, ako je tomu u dvojíc rozdielneho pohlavia.

Návrh zákona teraz poputuje do príslušného parlamentného výboru, kde voči nemu bude môcť verejnosť predložiť námietky. Politici  potom absolvujú ešte dve kolá hlasovaní, kým nová právna norma vstúpi do platnosti. Jednotlivé politické strany zastúpené v parlamente odporučili svojim členom, aby sa pri hlasovaní riadili len svojím svedomím a presvedčením, pričom nedali nijaké stranícke pokyny.

V súčasnosti môžu dvojice rovnakého pohlavia uzatvárať oficiálne partnerské zväzky v rámci civilných obradov, ktoré však nie sú uznávané ako rovnocenné s manželstvom heterosexuálnej dvojice. Podľa poslankyne Louisy Wallovej z Labouristickej strany, ktorá predložila návrh zákona, neexistuje rozumný dôvod, prečo by štát mal brániť občanom v uplatňovaní si práva na vstup do manželstva bez ohľadu na pohlavie sobášených.

Poslanec tej istej strany Su'a William Sio, ktorý odovzdal zákonodarnému zboru petíciu 50.000 občanov proti prijatiu zákona, tvrdí opak. "Prijatím tohto zákona nielen zmeníme definíciu slova manželstvo, ale aj jeho význam a základné princípy manželstva. Táto zmena prinesie nezvratné dôsledky do budúcnosti," konštatoval zákonodarca podľa agentúry DPA.

Za prijatie legislatívy sa na svojej ostatnej návšteve Nového Zélandu vyslovil aj americký prezident Barack Obama.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu