Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kauzou Tymošenkovej sa začal zaoberať Európsky súd pre ľudské práva

ŠTRASBURG - Právni zástupcovia odsúdenej ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej označili dnes na pôde Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu jej zadržanie i proces za politicky motivované.

Podľa slov advokáta Sergeja Vlasenka je cieľom trestného stíhania bývalej predsedníčky ukrajinskej vlády odstránenie hlavnej súperky prezidenta Viktora Janukovyča z politickej scény. Pre trestné stíhanie nejestvuje dostatočný trestnoprávny základ, dodal.

Právny zástupca ukrajinského štátu na procese Nazar Kuľčickij predtým odmietol Tymošenkovej sťažnosť. Podľa neho neexistuje dôkaz, že by jej sloboda bola obmedzovaná so zámerom vylúčiť ju z politického života. Zároveň odmietol aj tvrdenia protistrany o poskytovaní nedostatočnej zdravotnej starostlivosti Tymošenkovej a poukázal na to, že ona sama odmietala liečbu.

V odvolacom procese s Tymošenkovou požiadala prokuratúra pred týždňom o potvrdenie sedemročného trestu za zneužitie právomocí. Advokáti expremiérky naopak vyzvali odvolací súd, aby zrušil verdikt, ktorý sa zrodil v závere vlaňajšieho procesu.

Tymošenková čelí medzičasom na Ukrajine aj obvineniu zo sprenevery a daňových únikov, ktorých sa mala dopustiť ešte v 90. rokoch ako podnikateľka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu