Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Srbsku evakuovali tisíce dedinčanov, príčinou sú masívne požiare

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ČAČAK - Polícia v Srbsku nariadila dnes evakuáciu niekoľkých tisícov dedinčanov na juhozápade krajiny, kde preťažené pohotovostné zložky, podporené ruským lietadlom, bojovali s požiarmi sužujúcimi región počas najnovšej vlny horúčav.

V okolí mesta Čačak v strednom Srbsku pohlcovali plamene vysušené kopce a obilné polia. Horelo tam aj viacero domov, uviedol spravodajca agentúry Reuters. Polícia oznámila, že nariadila evakuáciu dedín Miokovci a Gornja Gorevnica neďaleko Čačaku.

"Situácia... je mimoriadne vážna a obe obce sú ohrozené," uviedol vedúci oddelenia ministerstva vnútra pre výnimočné situácie Predrag Marič. "Premiestňujeme sem pracovníkov z celého Srbska, ako aj vrtuľníky," dodal. Západný Balkán v súčasnosti sužuje ďalšia vlna horúčav, pri ktorých teploty v regióne presiahli 40 stupňov Celzia, čo vyvolalo stovky požiarov. Najviac postihnuté je Srbsko a susedná Bosna.

Do Srbska dnes dorazilo ruské hasičské lietadlo Beriev Be-200 s kapacitou 12 ton vody, v ktorej už niekoľko dní videli nasadený aj ruský vrtuľník. Podľa polície najvážnejšie požiare vyčíňali v oblasti Čačaku a v Národnom parku Tara na západe krajiny. Požiare hlásili tiež v oblasti východobosnianskeho mesta Bratunac, kde v piatok do boja s ohňom nasadili vrtuľníky mierových síl Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu