Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Európa v plameňoch: Ohrozené letoviská, kolabuje doprava a evakuácia!

Európa v plameňoch: Ohrozené letoviská, kolabuje doprava a evakuácia! Zobraziť galériu (6)
Európa v plameňoch: Ohrozené letoviská, kolabuje doprava a evakuácia! (Zdroj: Chios)

BRATISLAVA – Obrovské horúčavy sužujú celý starý kontinent. Úrady vo väčšine štátov vydali varovania pred teplom. Obávajú sa opakovania leta 2003, keď zomrelo kvôli teplu 15-tisíc Európanov. Okrem neznesiteľných teplôt, ktoré vystúpili nad 40 stupňov, zápasia štáty strednej a južnej Európy s rozsiahlymi požiarmi. V Taliansku dokonca museli prerušiť vlakovú dopravu z Benátok na juh, grécky ostrov sa nedarí uhasiť už 4 dni a v Chorvátsku vznikajú každý deň nové ohniská.

Taliansko – Terst

Lesný požiar dnes v severovýchodnom Taliansku dočasne zastavil železničnú dopravu na trati medzi Terstom a Benátkami. Vypukol pri obci Sistiana neďaleko Terstu a vynútil si zrušenie alebo obmedzenie prevádzky 30 regionálnych vlakov. Dokonca na istý čas zablokoval aj časť diaľnice A4 v smere na Benátky. Talianske štátne dráhy oznámili, že k tomuto opatreniu pristúpili z bezpečnostných dôvodov a aby uľahčili hasenie. Mimoriadne teplá a suchá v Taliansku už dlhší čas podnecujú vznik desiatok nových požiarov denne, pripomína agentúra DPA.

Grécko  - Chios

Na gréckom ostrove Chios vo východnej časti Egejského mora majú hasiči od nočných hodín opäť plné ruky práce s požiarmi, ktoré vypukli vo viacerých lokalitách. Odhady hovoria, že plamene tam doteraz zničili vyše 7000 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Požiare si vynútili dočasnú evakuáciu viacerých obcí. Pri hasení pomáhajú posádky desiatich lietadiel a štyroch vrtuľníkov.  Ako dnes pre grécky rozhlas uviedol veliteľ hasičov Panajotis Papajotopulos, situácia výrazne sťažuje prudký nárazový vietor v oblasti Egejského mora. Extrémne sucho a vysoké teploty sa počas víkendu podpísali v Grécku pod vznik viac ako 50 požiarov. Nebezpečenstvo vzniku ďalších na celom území Grécka zostáva aj naďalej mimoriadne vysoké, uvádza tlačová agentúra DPA. Včera sa podarilo uhasiť veľký požiar v okolí Korintu na Peloponézskom polostrove. Nebezpečenstvo lesných požiarov na celom území Grécka však zostáva extrémne vysoké.

Opava - Česká republika

V okolí Opavy bojovali hasiči s lesným požiarom, ktorý medzi obcami Pustá Polom a Budišovice zasiahol šesť hektárov zalesneného územia. Prácu príslušníkov ôsmich požiarnických útvarov tu výrazným spôsobom sťažoval silný vietor. Plamene sa podarilo napriek tomu lokalizovať, na likvidácii ohnísk sa však musí ešte pracovať. Škody za milióny Kč napáchal požiar zrekonštruovanej hájovne na okraji lesa v okolí Pelhřimova, ktorý z neznámych príčin vypukol v nedeľu večer. Významnou úlohou hasičov, ktorí plamene dostali relatívne rýchlo pod kontrolu, bolo zabrániť rozšíreniu požiaru na lesnaté okolie, čo sa vďaka ich celonočnému nasadeniu podarilo.

Francúzsko - Bordeaux

Asi 200 hasičov bojuje s požiarom, ktorý sužuje cca 550 ha (1360 ha) borovicového lesa v blízkosti strediska obľúbeného u surfistov na pobreží Atlantického oceánu v blízkosti Lacanau, asi 25 km západne od Bordeaux. Požiar pravdepodobne spôsobila zahodená cigareta. Oheň zranil dvoch hasičov a potrebná bola aj evakuácia.

Španielsko – Kanárske ostrovy

Požiare stále zúria v mnohých častiach Španielska. Najhoršie je na tom La Gomera na Kanárskych ostrovoch. Zničených je viac ako 326 000 akrov. Úrady evakuovali vyše 5000 ľudí.
Plamene sú aj neďaleko Tenerife, situáciu komplikuje aj silný vietor.

Požiare v Španielsku si doteraz vyžiadala životy deviatich ľudí a spustošili 132 399 hektárov pôdy.

Horí aj v severovýchodnej časti Katalánska v La Jonquera, v blízkosti francúzskych hraníc a pobrežného mesta Portbou. Dym bolo vidieť aj z Barcelony vzdialenej pod oblasti 150 kilometrov.


Rakúsko

Včera večer vypukol lesný požiar požiar v rakúskom Vorarlbersku pri meste St. Gallenkirch. Museli byť hospitalizovaní dvaja hasiči.

Bosna a Hercegovina

Niekoľko obcí v južnej oblasti Bosny a Hercegoviny bojuje s požiarmi. Z neďalekých lesov pri Kocevje sa rozšíril k obytným domom, ktoré museli byť evakuované v okolí mesta Trebinje. Horí aj oblasť okolo Bileća, Nevesinje a na východe pri meste Bratunac. Veľký požiar je aj neďaleko Srebrenice.

Bulharsko

V Bulharsku je varovanie vydané pre 24 okresov. Hasiči zvládli požiare v meste Kocherinovo a zachránili aj kláštor Rila. Nasadených bolo 90 hasičov, ktorí bojovali s požiarom na 90 hektároch.

Slovensko

V pondelok popoludní sa rozhorel vinohrad v Limbachu neďaleko Bratislavy. Na miesto boli vyslané hasičské jednotky, pričom zasahovalo 16 hasičov s 9 kusmi hasičskej techniky. Keďže išlo o požiar porastu väčšieho rozsahu, na miesto vyslali ďalšie jednotky. Príčiny vzniku požiaru aj rozsah škôd sú v štádiu šetrenia.

Posledný požiar hlásili v Malackách. Fotografia je od nášho čitateľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu