Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dievčatá v Uzbekistane: Do školy s vrkočmi, žiadne líčidlá a krátke sukne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TAŠKENT - Uzbecké ministerstvo školstva vydalo nariadenie s presným popisom povinného vzhľadu školáčok a školákov. Nariadenie okrem iného stanovuje, že dievčatá musia mať jeden až dva copy a chlapci kravatu. Osobitná pozornosť sa podľa uzbeckej tlače venuje dĺžke sukne.

Ako píše agentúra RIA Novosti, sukne školáčok "nesmú byť moc krátke ani moc dlhé, príliš voľné ani príliš tesné". Nariadenie zakazuje používanie líčidiel, bižutérie a kozmetiky. Chlapci musia do školy povinne nosiť kravaty, vlasy majú mať strihané nakrátko a náležite upravené majú byť aj nechty. Odev musí byť upravený a vyžehlený.

Diskusia o vzhľade školákov a prípadných školských uniformách je aktuálne vo všetkých postsovietskych krajinách. Prísne regule týkajúce sa vzhľadu školákov boli väčšinou zrušené, v samotnom Rusku bolo nariadenie o povinných školských uniformách zo sovietskych čias odvolané v roku 1992.

Ruská Štátna duma tento rok v apríli otázku ich návratu znovu otvorila, ale zákonodarcovia sa väčšinou stavali proti. Zákon v súčasnom znení dáva ruským školám možnosť rozhodnúť sa podľa miestnych zvyklostí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu