Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zakladateľ Wikileaks Assange: Je ochotný vycestovať do Švédska, žiada záruku

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zakladateľ servera Wikileaks Julian Assange (41) je ochotný rokovať o svojom vydaní do Švédska, ak mu Štokholm zaručí, že ho neodovzdá do Spojených štátov. Agentúre AFP to dnes povedal hovorca WikiLeaks.

Assange sa už dva mesiace skrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne pred britskou políciou, ktorá ho plánuje na základe súdneho rozhodnutia vydať do Švédska, kde zakladateľ Wikileaks čelí podozreniu zo sexuálnych deliktov.

"Bolo by dobrým základom pre vyjednávanie o ukončení tejto záležitosti, keby sa švédske úrady bezpodmienečne zaviazali, že Juliana nikdy nevydajú zo Švédska do Spojených štátov," uviedol hovorca WikiLeaks.

Assange vo Švédsku nie je z ničoho formálne obvinený. Polícia ho ale vyšetruje pre podozrenie, že sa dopustil sexuálnych deliktov na dvoch bývalých spolupracovníčkach WikiLeaks. Austrálčan Assange sa pred vyšetrovaním, ktoré sa tiahne už od roku 2010, ukryl v Británii. Britský súd ale tento rok po rade odvolaní definitívne rozhodol, že úrady musia zakladateľa Wikileaks odovzdať Švédsku, ktoré na neho vydalo medzinárodný zatykač. Assange sa potom v polovici júna ukryl na ekvádorskom veľvyslanectvo.

Ekvádor tento týždeň udelil Assangeovi azyl, čo pobúrilo britských i švédskych predstaviteľov. Britská polícia však stále stráži pred ekvádorskou ambasádou a je pripravená Assangea zadržať, akonáhle zastupiteľský úrad opustí. Zakladateľ WikiLeaks tvrdí, že obvinenia voči nemu sú politicky motivované a sú pomstou za činnosť WikiLeaks. Server totiž v roku 2010 zverejnil desiatky tisíc tajných dokumentov americkej diplomacie a armády. Assange tiež tvrdí, že mu vo Švédsku s väčšou pravdepodobnosťou hrozí vydanie do USA a že by mu u amerického súdu mohol hroziť aj trest smrti.

Assange by mal dnes vystúpiť pred novinárov. Svoje vyhlásenie avizoval na 15:00 SELČ pred ekvádorskou ambasádou. Nie je ale jasné, či z veľvyslanectva skutočne vyjde von, pretože v takom prípade by mu hrozilo okamžité zatknutie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu