Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Francúzska vláda chce dať ilegálnym Rómom pracovné povolenia

Manuel Valls
Manuel Valls (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Bulharskí a rumunskí Rómovia, ktorí ilegálne pricestovali do Francúzska, by tam mohli dostať pracovné povolenia. Vo štvrtok to naznačil francúzsky minister vnútra Manuel Valls.

 "Bolo by to jedno z riešení," vyhlásil politik, ktorý pred časom osobne dohliadal na búranie rómskych ilegálnych osád. O tejto otázke bude francúzska vláda na čele s premiérom Jeanom-Marcom Ayraultom diskutovať na budúcotýždňovom rokovaní.

Ešte v roku 2010 mnohé krajiny aj mimovládne organizácie kritizovali Francúzsko za to, že na základe nariadenia vtedajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho vyhostilo stovky rómskych imigrantov z nelegálnych táborov v krajine a poslalo ich domov do Bulharska a Rumunska. Minulý týždeň pritom evakuovali dve nelegálne rómske osady neďaleko mesta Lille. Z jedného tábora vyhostili približne 200 ľudí. Polícia na motorkách sprevádzala Rómov na ceste z táborov, ktoré opustili bez odporu.

Podľa predpokladov na okrajoch hlavných francúzskych miest žije v provizórnych táboroch 15 000 Rómov, približne 4000 z nich v okolí Paríža.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu