Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rómovia na ulici: Francúzi vyhnali rodiny z mestského domu!

Kam Rómovia pôjdu, netušia.
Kam Rómovia pôjdu, netušia.

LYON - Francúzska polícia vyhnala v Lyone desiatku rómskych rodín z domu, ktorý patrí mestu a ktorý bol do nedávneho príchodu prevažne rumunských Rómov roky neobývaný, informoval dnes francúzsky server Le Progres.fr. Stalo sa tak po tom, čo francúzske úrady nechali v poslednej dobe zlikvidovať niekoľko táborísk Rómov. Proti postupu Paríža sa ohradilo Európske fórum Rómov a kočovníkov (ERTF), ktoré je podľa Rady Európy hlavnou medzinárodnou organizáciou na ochranu práv Rómov v Európe.

Utorkové vykázanie päťdesiatky mužov, žien a detí na ulicu úrady zdôvodnili plánovanou rekonštrukciou objektu. Tá má ale podľa rómskych predstaviteľov začať až v roku 2014. Rómske združenia uviedli, že ide už o siedmy podobný zákrok v Lyone, kde tak od začiatku leta bolo prinútených k premiestneniu viac než 350 prevažne rumunských Rómov. Rómovia žiadajú náhradné bývanie, to ale úrady odmietajú.

Francúzska polícia minulý týždeň vypratala táborisko asi 200 Rómov v blízkosti mesta Lille na severe krajiny. Záťah nasledoval po sérii podobných podujatí v Paríži a Lyone. Policajti sa vždy zameriavali na Rómov bez dokladov z východnej Európy. Napríklad z Lyonu potom deportovali skupinu rumunských Rómov.

Nová francúzska socialistická vláda tak pokračuje v politike predchádzajúceho pravicového kabinetu. Vlnu vypovedania Rómov z Francúzska späť do Rumunska za bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho v lete 2010 kritizovala Európska únia, katolícka cirkev a ochrancovia ľudských práv.

Súčasný minister vnútra Manuel Valls obhajoval zásahy z posledných dní tým, že sú legálne a nevyhnutné kvôli tomu, že tábory sú hygienickým rizikom.

Vo Francúzsku žije asi 20 000 Rómov. Rad vypovedaných rumunských Rómov sa pritom vrátil do Francúzska po tom, čo dostal od francúzskych úradov 300 eur ako podporu pri odchode z krajiny. Valls uviedol, že vláda prehodnotí politiku týchto podpôr, rovnako ako reštrikcie pre prácu rumunských občanov.

Európska komisia podľa svojej hovorkyne starostlivo sleduje spôsob, akým teraz francúzske úrady likvidujú táborisko Rómov, a chce preveriť, či nedochádza k svojvoľnému vyhosťovaniu a diskriminačnému konaniu.

Európske fórum Rómov a kočovníkov (ERTF) napísalo v pondelok podľa Rady Európy prezidentovi Hollandovi list, v ktorom žiada Paríž, aby radikálne zmenil politiku voči Rómom, prestal rušiť rómske táborisko bez zabezpečenia náhradného ubytovania a uľahčil integráciu Rómov tým, že im sprístupní pracovný trh vo Francúzsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu