Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Skromná Ukrajina: Tymošenkovú prepustíme, za 7 miliárd dolárov!

Jej proces odsúdili západné vlády i Rusko ako politicky motivovaný
Jej proces odsúdili západné vlády i Rusko ako politicky motivovaný

KYJEV - Ukrajinská vláda ponúkla, že prepustí opozičnú líderku Juliju Tymošenkovú za "výkupné" 7 miliárd dolárov (5,7 miliárd eur). Informoval o tom spravodajský portál Kommentarii citujúci bývalého šéfa prezidentskej kancelárie Oleha Rybačuka.

Podľa jeho slov ponuku predostrel prezident Viktor Janukovyč počas stretnutia s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Janukovyč údajne obvinil expremiérku z ukradnutia 14 miliárd dolárov a ponúkol Merkelovej jej prepustenie za "polovičnú sumu".

"Možno to nik nepovedal nahlas, ale ja som to opakovane počul od rôznych zdrojov," uviedol Rybačuk a dodal, že tieto informácie získal predovšetkým od jedného z Merkelovej poradcov. "Merkelovej poradca mi povedal, že jej (po Janukovyčovej ponuke) trvalo dlho, kým sa spamätala, a keď tak spravila, zastavila sa, aby ho pozdravila," uviedol Rybačuk. Ukrajinské úrady jeho tvrdenie zatiaľ nekomentovali.

Tymošenkovú, opozičnú hrdinku prodemokratickej oranžovej revolúcie z roku 2004, odsúdili v októbri 2011 na sedem rokov väzenia za nevýhodnú zmluvu na nákup ruského plynu počas jej pôsobenia na premiérskom poste v roku 2009. Jej proces odsúdili západné vlády i Rusko ako politicky motivovaný. Informácie priniesla ruská agentúra Ria Novosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu