Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Iránsky vesmírny projekt: Do vesmíru chcú vyslať ďalšiu opicu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TEHERÁN - Irán sa opäť pokúsi vyslať do kozmu opicu. Podľa Hamída Fazelího z iránskej vesmírnej organizácie to má byť začiatkom februára, kedy budú Iránci sláviť 34. výročie islamskej revolúcie. Irán vyslanie opice do kozmu ohlásil aj v roku 2011, ale vtedy sa to nepodarilo.

Fazelí povedal, že opice sú teraz v karanténe a že jedna z nich bude poslaná do kozmu v období od 31. januára do 10. februára. Ide vraj o prvý z testov, ktorý do piatich až ôsmich rokov Iránu umožní vyslať do kozmu človeka.

Irán vyniesol od roku 2009 na obežnú dráhu tri družice. V roku 2010 v jednej z nich bola krysa, korytnačky a hmyz. Neúspech s opicou v roku 2011 príliš jasne nevysvetlil. Tento rok má raketa Kovošgar vyniesť na obežnú dráhu vo výške 120 kilometrov opicu, ktorej let potrvá asi 20 minút.

Vlani vo februári Iránci umiestnili na obežnú dráhu malý pozorovací satelit s váhou 50 kilogramov. V máji potom bol bez vysvetlenia zrušený štart rakety, ktorá mala niesť výskumný satelit fadžr. Štarty iránskych rakiet sú vo svete pozorne sledované. Panujú obavy, že Iránci vyvíjajú odpaľovacie zariadenia balistických rakiet dlhého doletu, čo ale Teherán popiera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu