Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Praha si veľkým cvičením pripomenula povodne z roku 2002

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Hasiči, vojaci a dobrovoľníci začali dnes skoro ráno v Prahe v rámci veľkého cvičenia stavať protipovodňové zábrany. Akciou si česká metropola pripomína desiate výročie ničivých povodní, uviedol server novinky.cz.

Mobilné hrádze budú stáť na pravom brehu Vltavy od Žofína po nemocnici na Františku. "Aj tie najnižšie zábrany sú minimálne o 30 centimetrov vyššie, než bola najvyššia hladina vody pred desiatimi rokmi," povedal pražský primátor Bohuslav Svoboda novinárom pri prehliadke stavby. Pripomenul, že nové protipovodňové opatrenia stáli štyri miliardy korún, ktoré sa investovali najmä do protipovodňových stien, zabezpečenia kanalizačnej siete a dokonalejšej ochrany metra.

Vylepšený systém by mal podľa Svobodu bezporuchovo vydržať 80 rokov. Praha má okrem nových technológií aj dokonalejší systém komunikácie a varovaní. Dopoludnia sa začal na Žofíne oficiálny program pre verejnosť, ktorá sa bude môcť zapojiť do súťaží v stavbe hrádzí, uvidí špeciálnu techniku aj zásah integrovaného záchranného systému. Po skončení akcie hasiči hrádze rozoberú.

Rozvodnená Vltava v auguste 2002 zaplavila niekoľko štvrtí, evakuované boli desaťtisíce obyvateľov. Pod vodou sa ocitlo niekoľko staníc metra, časť zoologickej záhrady, voda poškodila množstvo budov a pamiatok. Záplavy spôsobili škody približne za 27 miliárd korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu