Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Útok na Nemecko: Pomocou eura buduje nacistickú Štvrtú ríšu!

Taliansky denník Il Giornale uverejnil článok s názvom Štvrtá ríša. Zobraziť galériu (2)
Taliansky denník Il Giornale uverejnil článok s názvom Štvrtá ríša. (Zdroj: il giornale)

BERLÍN/RÍM - Po Grécku rastú protinemecké nálady v súvislosti s krízou v eurozóne aj v Taliansku. Upozornil na to dnes nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), podľa ktorého sa v talianskej tlači množia slovné útoky na Berlín a pozadu nezostávajú ani talianski politici. Rovnako ako nespokojné grécke médiá pritom s obľubou prirovnávajú Nemcov a ich predstaviteľov k nacistom.

Vrcholom terajšej protinemeckej kampane v Taliansku bol podľa FAZ piatkový titulný článok denníka Il Giornale nazvaný Štvrtá ríša, ktorým denník spoluvlastnený bratom bývalého premiéra Silvia Berlusconiho odkazoval na hitlerovskú takzvanú Tretiu ríšu. "Ani po druhej svetovej vojne s miliónmi mŕtvych nemajú Nemci stále dosť," usúdil v ňom šéfredaktor Alessandro Sallusti.

"Teraz sa vrátili, ale nie s kanónmi, ale s eurom. Nemci ho považujú za svoju vec, my musíme všetko prijať a podriadiť sa novému cisárovi menom Angela Merkelová, ktorá nám chce teraz rozkazovať aj doma," napísal Il Giornale v narážke na tlak Berlína voči dlhovou krízou postihnutým krajinám eurozóny, aby zavádzali prísne úsporné opatrenia. Nemecko zároveň dáva najavo odpor voči niektorým opatreniam predsadzovaným juhoeurópskymi štátmi, ako sú spoločné európske pôžičky.

Nemecko-taliansku debatu priživil svojím rozhovorom pre aktuálne vydanie magazínu Der Spiegel šéf rímskej vlády Mario Monti, ktorý varoval pred hroziacim rozpadom Európskej únie kvôli kríze v eurozóne a vyzval európske vlády, aby konali nezávislejšie na národných parlamentoch. Nemeckí politici to odmietli ako útok na demokraciu, na čo podľa FAZ reagoval pravicovo populistický taliansky denník Libero poznámkou: "Nemeckí nacisti nám chcú dávať lekciu z demokracie."

Kancelárku Merkelovú nemá podľa FAZ v láske ani popredný taliansky ekonomický denník Il Sole 24 Ore. Pred časom napríklad napísal, že medzi šéfkou nemeckej vlády a "najkatastrofálnejším zo všetkých gréckych premiérov" Jorgosom Papandreuom nie je žiadny rozdiel. Merkelovú pritom obvinil, že svojím otáľaním vyhnala náklady na nápravu súčasnej krízy do obrovskej výšky.

V komentároch denníka sa podľa FAZ v súvislosti s Nemeckom hovorí o Veľkej Germánii, ktorá chce mať všetko pre seba, o tlaku na potrestanie ostatných a o ignorácii hodnôt, ktoré sú v stávke. Il Sole 24 Ore je presvedčený, že "táto jednodimenzionálna Európa, skrz na skrz nemecká, je odsúdená k zrúteniu".

Nemcom pripisujú vinu za súčasné ekonomické problémy Talianska a celej eurozóny tiež politici, najčastejšie predstavitelia Berlusconiho pravicovej strany Ľud slobody (PDL). Podľa FAZ sa už niekoľko mesiacov snažia Talianom vsugerovať, že talianske ťažkosti by sa jednoducho vyriešili tým, keby Merkelová súhlasila s garanciami pre Rím a nechala Európsku centrálnu banku, aby mu poskytla ďalšie peniaze.

"Nemecko je vzdorovité a bude za to potrestané," vyhlásil šéf straníckej frakcie PDL v Senáte Maurizio Gasparri. Bývalý minister pre verejnú správu Renato Brunetta rovnako ako hlavný ekonóm talianskeho zväzu podnikateľov Giorgio Squinzi tvrdí, že veľký podiel viny na vysokých úrokoch talianskych štátnych dlhopisov nesie Berlín, lebo vraj včas neuhasil krízu. Tieto a ďalšie sporné tézy sa pritom stretávajú so súhlasom aj u širokej verejnosti, podotýka FAZ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu