Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prerušili popravu vraha (52): Kvôli zmene smrteľnej látky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Popravu 52-ročného vraha Warrena Hilla prerušili v pondelok dve hodiny pred podaním smrteľnej injekcie. Predstavitelia väznice v štáte Georgia uviedli ako dôvod zmenu smrteľnej látky. Potvrdila to hovorkyňa štátneho Úradu pre nápravné zariadenia.

Najvyšší súd štátu Georgia zamietol v pondelok Hillovo odvolanie. Jeho právni zástupcovia argumentovali tým, že Hill nie je spôsobilý na vykonanie najvyššieho trestu, pretože má nízke IQ.

Skupina siedmich sudcov však jednomyseľne popravu prerušila kvôli zmene v protokole vykonávania popráv smrteľnou injekciou. Súd uviedol, že potrebuje čas, aby zistil, či je zmena z dávky troch po sebe vpichnutých látok na jednu smrteľnú dávku v súlade so zákonom.

Úrad pre nápravné zariadenia sa minulý týždeň rozhodol použiť iba pentobarbitál namiesto obvyklej kombinácie troch látok.

Warren Hill si už odpykával doživotný trest za vraždu svojej priateľky z roku 1986. V roku 1990 ho za brutálnu vraždu spiaceho spoluväzňa odsúdili na trest smrti.

Jeho právnici sa odvolávali na to, že úroveň jeho IQ je 70 a to ho robí mentálne postihnutým. V roku 2002 Najvyšší súd Spojených štátov rozhodol, že popravy mentálne zaostalých ľudí sú nemorálne a v rozpore s ústavou. Definíciu mentálnej zaostalosti však ponechal na jednotlivých štátoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu