Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šokujúca poprava retardovaného muža: Podľa sudcu nie je dosť postihnutý!

Warren Hill
Warren Hill (Zdroj: pba.org)

JACKSON - Američanov pobúrilo rozhodnutie súdu v Georgii, ktorý odsúdil na trest smrti mentálne postihnutého muža. Najvyšší súd síce popravu takto chorých ľudí zakázal, ale Warren Hill vraj nie retardovaný natoľko, aby sa poprave, ktorá sa má konať 18. júla, mohol vyhnúť.

"Poprava Warrena Hilla bude strašným omylom spravodlivosti," napísal jeho obhajca Brian Kammer na webe neziskovej organizácie Informačné centrum o treste smrti (DPIC). Od úradov žiada, aby jeho klientovi udelili milosť.

Najvyšší súd v roku 2002 rozhodol, že ľudia s mentálnym postihnutím sa nesmú popravovať. Zároveň ale ponechal každému štátu kompetenciu, podľa ktorej môže sám rozhodnúť, čo je mentálne postihnutie. V Georgii platí, že musí byť dokázané bez všetkých pochybností. Sudca, ktorý Hilla poslal na smrť, rozhodol, že obvinený muž je síce mentálne postihnutý, ale menej, než aby to poprave zabránilo.

Hill bol pôvodne odsúdený za vraždu svojej priateľky. Keď v roku 1991 zabil spoluväzňa, odsúdili ho na trest smrti. Jeho IQ je len 70, čo je hranica mentálnej retardácie, uviedol portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu