Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V Poľsku vyčíňali tornáda, jeden mŕtvy a 10 zranených

Škody po tornádach v Poľsku
Škody po tornádach v Poľsku (Zdroj: tvn24.pl)

VARŠAVA - Najmenej jedného mŕtveho a desať zranených zanechala po sebe nezvyčajná vlna letných tornád, ktorá v nedeľu zasiahla severné a západné Poľsko.

Obeťou počasia sa stal 60-ročný muž v obci Wycinki, ktorého zavalili trosky jeho domu, informovala spravodajská televízia TVN24.
      
Tornádo podľa meteorológov dosiahlo kategóriu dva na päťdielnej stupnici a rýchlosť sprievodného vetra bola okolo 200 km/h.
      
Búrlivý vietor so sebou zobral v obci Stara Rzeka karavan, v ktorom bola trojčlenná rodina. Po dopade na zem sa rozbil na kusy, ale jeho obyvatelia neutrpeli vážnejšie zranenia.
      
Oblasť Bory Tucholskie, ktorá je národným parkom s najrozsiahlejšou plochou borovicových lesov v Poľsku a obľúbenou turistickou destináciou, zasiahlo tornádo so základňou širokou 800-1000 metrov. Prírodný živel zničil viac ako 400 hektárov lesa a vážne poškodil vyše 100 domov.
      
Silný vietor potrhal elektrické vedenie a stovky hasičov odstraňovali z ciest popadané stromy. Niektoré vlaky museli odkloniť pre prekážky na tratiach.
      
Poľsko od začiatku júla trápia výčiny počasia v podobe prietrží mračien, búrok s krupobitím, víchric a bleskových povodní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu