Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česko schválilo reštitúcie cirkevného majetku za 134 miliárd korún

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka (Zdroj: SITA)

PRAHA - Dolná komora parlamentu Českej republiky, Poslanecká snemovňa, schválila počas nočného rokovania reštitúcie cirkevného majetku zhabaného počas komunistického režimu. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.

Reštitúcie budú podľa internetového servera denníka Mladá fronta DNES znamenať najväčší presun majetku v ČR od kupónovej privatizácie, pretože cirkvám bude vydaný majetok v hodnote 75 miliárd korún (tri miliardy eur). Okrem toho dostanú finančné odškodnenie za majetok v hodnote 59 miliárd korún (2,3 miliardy eur), ktorý im už nemožno vydať.

Zo 182 prítomných poslancov hlasovalo za zákon 93 zákonodarcov - zo strán ODS, TOP 09 a poslaneckej platformy LIDEM, ktorá sa odčlenila od Vecí verejných. Cirkvi budú musieť preukázať, že im majetok kedysi patril. Opozičné strany tvrdia, že hrozí aj vydanie majetku, ktorý nikdy nebol cirkevný, alebo oň cirkev prišla už pred 25. februárom 1948. "Môže sa roztočiť koleso reštitučných nárokov i zo strany šľachty," obáva sa predseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ako vysvetlil iDNES.cz, zákon sa do Poslaneckej snemovne určite ešte vráti, pretože ho v hlasovaní s najväčšou pravdepodobnosťou odmietne Senát, kde majú prevahu sociálni demokrati. V tom prípade by vládna koalícia, ktorá zákon presadzuje, potrebovala na prelomenie veta Senátu 101 hlasov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu