Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Desivé záplavy v Rusku: Už 141 mŕtvych, ľudia zomierali v spánku!

Záplavy v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska Zobraziť galériu (9)
Záplavy v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Na 141 vzrástol počet obetí záplav na juhu Ruska do dnešných skorých ranných hodín. Oznámili to miestne orgány v Krasnodarskom kraji, asi 1200 kilometrov na juh od Moskvy.

Najviac postihnutá je oblasť mesta Krymsk, kde zahynulo 88 ľudí. Ďalší dvaja prišli o život v Novorossijsku a deviati v pobrežnom letovisku Gelendžik, informovala dnes polícia.

Niektoré z obetí zabil elektrický prúd, iných zmietla voda do mora. Zahynulo mnoho starších ľudí, ktorí spali a utopili sa. Voda v okolí Krymska sa hnala takou rýchlosťou, že vznikli fámy o tom, že miestne úrady otvorili neďalekú vodnú nádrž.

Prezident Vladimir Putin pricestoval na krízové zasadnutie do oblasti katastrofy pri Čiernom mori.
      
Z vrtuľníka si v sobotu urobil prehľad o situácii v zaplavených oblastiach. Potom hovoril s členmi civilnej obrany o záchranných prácach, informovala ruská tlačová agentúra Interfax.
      
Po takmer dvoch dňoch nepretržitého dažďa zaplavila voda v Krasnodarskom kraji takmer 5000 rekreačných objektov a bez elektriny zostalo 22.000 ľudí. V niektorých mestách vyhlásili stav núdze a polícia zatkla prvých zlodejov, ktorí začali v zaplavených oblastiach rabovať.
      
Alexander Tkačov, gubernátor Krasnodarského kraja, uviedol, že "nikto si nepamätá takéto povodne v našich dejinách. Nič také sa nestalo za ostatných 70 rokov."
      
V prázdninových táboroch na čiernomorskom pobreží bolo vyše 7000 detí, 459 z nich museli evakuovať.
      
Ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť informoval, že najväčší ruský čiernomorský prístav Novorissijsk zastavil dnes po búrkach, záplavách a zosuvoch pôdy prepravu surovej ropy.


 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu