Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prvý tohtoročný beh pred býkmi: Päť zranených

Pri prvom tohtoročnom behu pred býkmi sa zranilo päť ľudí Zobraziť galériu (8)
Pri prvom tohtoročnom behu pred býkmi sa zranilo päť ľudí (Zdroj: SITA)

PAMPLONA - Päť odvážlivcov utrpelo zranenia pri prvom tohtoročnom behu s ​​býkmi, ktorý v rámci osláv svätého Fermina každoročne usporadúva severošpanielska Pamplona.

Hovorca Červeného kríža José Aldaba podľa agentúry AP uviedol, že zdravotníci do nemocnice v Navarre previezli muža, ktorého býk poranil na nohe. Ďalším štyrom bežcom ošetrili rezné rany a pomliaždeniny.

Pri prvom tohtoročnom behu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Deväťdenné oslavy svätého Fermina začali v piatok. Dnešný beh s býkmi bol prvým z celkom ôsmich, ktoré mestečko v nadchádzajúcich dňoch čakajú. Davy prevažne mladých mužov odetých v bielom a s červenými šatkami okolo krku sa pri úteku pamplonskými uličkami snažili vyhnúť býčím rohom, čo sa neobišlo bez pádov. Agentúra DPA napísala, že dnešný beh bol mimoriadne rýchly. Trasu dlhú asi 825 metrov bežci prekonali za dve minúty a 53 sekúnd. Obvykle vraj beh trvá asi štyri minúty.

Pri prvom tohtoročnom behu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Istého mladíka vraj jeden zo šestice býkov ťahal niekoľko metrov po zemi potom, čo sa dotyčný zachytil tričkom za roh zvieraťa. Mladík ale vyviazol bez zranenia.

Tradícia behov siaha do 19. storočia, keď boli býky presúvaní do arén pred konaním koridy. Medzi bežcami (mozos) je každoročne zranených asi 200 až 300 ľudí, z toho asi tri percentá vážne. Od roku 1911, kedy sa začali viesť oficiálne záznamy, prišlo pri behoch 15 ľudí o život.

Pri prvom tohtoročnom behu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Vlani sa do behov s býkmi zapojilo celkom cez 20.000 milovníkov adrenalínu. Väčšinou sa jednalo o mužov vo veku od 18 do 35 rokov. Takmer polovica z nich bola podľa pamplonskej radnice zo zahraničia, predovšetkým z USA, z Austrálie a z Británie. Tento rok sa v meste s 200.000 obyvateľmi kvôli oslavám očakáva asi 500.000 návštevníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu