Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nepustili ho na diskotéku, vrátil sa aj so samopalom: Dvaja mŕtvi!

S takouto zbraňou mohol útočník riešiť svoj hnev
S takouto zbraňou mohol útočník riešiť svoj hnev (Zdroj: SITA)

LILLE - Dve osoby zabil a päť ďalších zranil muž, ktorého ochranka v sobotu večer nepustila na diskotéku v severofrancúzskom meste Lille. Odmietnutý muž sa o niečo neskôr vrátil so zbraňou a začal strieľať.

O život prišli šatniarka a jeden z návštevníkov diskotéky. Polícia útočníka zatiaľ nedopadla.

"Vyhadzovač, ktorý muža poznal, ho poslal preč. On sa ale vrátil späť s puškou veľkej ráže, možno s Kalašnikovom, a začal strieľať," povedal Hervé Malherbe.

"Je potrebné urobiť všetko, aby bol útočník chytený tak rýchlo, ako len to je možné, aby mohol byť postavený pred spravodlivosť," uviedla vo vyhlásení starostka Lille Martine Aubryová.

Sobotňajšia streľba pravdepodobne opäť oživí diskusiu o francúzskych zákonoch o držaní zbraní, ktorá sa rozpútala po tom, čo v marci islamský ozbrojenec zabil sedem ľudí. Debatu verejnosti na túto tému priživilo vraždenie gangov v stredomorskom prístave Marseille. Tieto incidenty pritiahli pozornosť k ľahkej dostupnosti nelegálnych zbraní vo Francúzsku a k ich stále častejšiemu zneužívanie pri násilnej trestnej činnosti.

Vláda tvrdí, že legálne je vo Francúzsku v obehu najmenej 7,5 milióna strelných zbraní, ktoré vlastní štát pre svoje ozbrojené zložky, amatérski nadšenci a lovci. Nikto však netuší, koľko nelegálnych zbraní v krajine koluje; odborníci odhadujú, že dohromady by sa celkový počet legálnych i nelegálnych strelných zbraní mohol pohybovať medzi desiatimi až dvadsiatimi miliónmi kusov. Francúzsko má zhruba 65 miliónov obyvateľov.
    Už tak dosť prísne zbrojné zákony boli ešte sprísnené v marci po streľbe v Toulouse; pre kohokoľvek, kto bude chytený s nelegálne držanou zbraňou zmena zavádza dlhší tresty a vyššie pokuty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu