Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na dodávateľských farmách Nestlé vraj stále pracujú deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

ZÜRICH/ABIDJAN - Na západoafrických farmách dodávajúcich kakao firme Nestlé stále vo veľkej miere pracujú deti. Podľa agentúry Reuters to vyplýva zo zistení nezávislej organizácie Fair Labor Association (FLA). Švajčiarsky potravinársky kolos sľúbil, že podnikne ďalšie kroky, ktoré by zamestnávanie deti zamedzili.

Skontrolovať celú sieť svojich dodávateľov kakaa na Pobreží Slonoviny vraj Nestlé umožnilo vôbec prvýkrát. FLA tak mohla cestu kakaa sledovať od najvzdialenejších dedín až po veľkých vývozcov, ktorí surovinu predávajú priamo Nestlé. Vyšetrovatelia podľa spravodajského serveru BBC zistili, že hoci Nestlé tvrdilo, že primárni dodávatelia súhlasili s pracovnými predpismi firmy Nestlé, spoločnosť už často ďalej nešla. Pritom ale vie, že celá sieť dodávateľov je oveľa rozvetvenejšia.

Experti tiež prišli na závažné poranenia detí, často spôsobené mačetami pri zbere kakaových bôbov. Odhalili tiež, že dospelí aj deti pracovali rad hodín bez zaplatenia. "Detská práca pretrváva napriek úsiliu odvetvia znemožniť zamestnávanie detí," uviedla Washingtonská organizácia vo vyhlásení.

Pobrežie Slonoviny sa stále spamätáva z občianskej vojny, ktorá infraštruktúru v poľnohospodárskych oblastiach zanechala v troskách. Nestlé, ktoré je najväčším potravinárskym koncernom na svete, vykupuje asi desať percent celkovej produkcie kakaa na Pobreží Slonoviny.

BBC napísala, že švajčiarsky koncern a ďalší výrobcovia čokolády sa už predtým dostali pod tlak amerických zákonodarcov a v roku 2001 boli nútení podpísať dohodu, ktorá mala zamestnávanie detí vykoreniť. Pokrok v tejto veci je vraj ale minimálny. Podľa FLA sa môžu podobné prehrešky ako u Nestlé vyskytovať aj u ďalších veľkých výrobcov čokolády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu