Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Britská vláda ohrozuje kvôli OH vlastných občanov: Ľudia sa búria!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Nájomníci obytného domu vo východnej časti britskej metropoly Londýn podnikli právne kroky proti ministerstvu obrany, ktoré chce na streche ich domu umiestniť rakety zem-vzduch. Rezort obrany tak chce urobiť v záujme zaistenia bezpečnosti v júli začínajúcich olympijských hier.

Právni zástupcovia obyvateľov sa však vo štvrtok obrátili so sťažnosťou na súd, od ktorého žiadajú zákaz umiestnenia striel na streche obytného domu. Súd taktiež žiadajú o preskúmanie, či neboli porušené ľudské práva nájomníkov, keďže vláda s nimi svoje plány nekonzultovala, iba im ich oznámila prostredníctvom letákov.
Právni zástupcovia sťažovateľov považujú za "neuveriteľné", že rezort obrany si len tak zmyslí umiestniť "vysoko výbušné rakety nad hlavy žien, detí a mužov žijúcich v husto obývanej" oblasti.

Advokáti síce považujú bezpečnosť hier za "extrémne dôležitú", no ministerstvo by podľa nich malo nájsť "iný spôsob, ako ochrániť olympijskú dedinu" a neohrozovať pritom "životy stoviek nevinných nájomníkov zmenou ich domovov na pozíciu na bojovom poli".

Reálne úvahy o umiestnení rakiet s desiatimi vojakmi na streche londýnskeho domu prenikli na verejnosť v apríli. Armáda takto chce predísť akémukoľvek teroristickému útoku počas letných hier v britskej metropole. Briti sa inšpirovali krokmi Číňanov z roku 2008, ktorí bezpečnosť letných olympijských hier v Pekingu poistili raketami asi kilometer južne od olympijských štadiónov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu