Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kukan: Odloženie prístupového procesu pre Čiernu Horu by bolo nespravodlivé

Eduard Kukan
Eduard Kukan (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Eduard Kukan privítal dnes rozhodnutie európskej diplomacie otvoriť prístupové rokovania s Čiernou Horou. Uviedol, že ďalší odklad by bol pre túto západobalkánsku krajinu neférový a nespravodlivý.

 Slovenský europoslanec, ktorý je členom výboru EP pre zahraničnú politiku a vedúci parlamentnej delegácie pre spoluprácu s Albánskom, Bosnou a Hercegovinou, Srbskom, Čiernou Horou a Kosovom, uviedol, že europarlament už dávnejšie odporučil Európskej rade ústretovosť voči Čiernohorcom.

Dodal, že EP tiež podporil odporúčanie Európskej komisie z 22. mája, aby lídri EÚ už v júni umožnili Čiernej Hore začatie prístupových rokovaní.

"Už dlhší čas sa povrávalo po chodbách, že tri krajiny - Holandsko, Francúzsko a Švédsko - by dali prednosť tomu, aby sa tento proces ešte odložil," povedal Kukan.

Spresnil, že podľa jeho informácií sa viedli intenzívne rokovania v prospech Čiernej Hory, ktorá mala podporu väčšiny členských štátov únie. Podľa slovenského europoslanca tesne pred summitom EÚ z 28. a 29. júna už len Holandsko zastávalo odmietavú pozíciu a v rámci princípu konsenzu mohlo stopnúť a oddialiť júnové šance Čiernej Hory. Nakoniec sa však diplomatom podarilo presvedčiť všetky strany a Čiernohorci sa môžu tešiť na finálne schválenie svojich očakávaní v Európskej rade.

"Myslím si, že keby sa to odložilo, že by to bolo neférové a nespravodlivé voči Čiernej Hore. Už v decembri sa čakalo, že to dostanú, potom to bol marec," opísal Kukan očakávania Čiernohorcov. V súvislosti s obavami Holanďanov a ďalších, ktorí vyčítali Podgorici, že nedostatočne bojuje s korupciou a organizovaným zločinom, Kukan uviedol, že Čiernohorci majú v tejto oblasti ešte veľa vecí doplniť a splniť. Upozornil ale na skutočnosť, že vďaka novému prístupu Európskej komisie sa ako prvé budú otvárať "najťažšie" kapitoly 23 a 24, týkajúce sa korupcie a zločinnosti.

"To znamená, že hneď sa začnú riešiť tie najdôležitejšie otázky. Nemáme teda dôvody ťahať Čiernohorcov za nos," upozornil slovenský europoslanec.

Ďalší odklad prístupového procesu by podľa Kukana viedol k strate dôveryhodnosti EÚ na Balkáne. Naopak to, že Čierna Hora dnes dostala zelenú, bude podľa neho obrovský pozitívny a povzbudzujúci signál aj pre ďalšie krajiny západného Balkánu smerom k európskej integrácii. Nezávisle od toho, či už majú kandidátsky štatút, ako napríklad Srbsko, alebo sa oň ešte iba uchádzajú. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu