Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

USA a Izrael vyvinuli vírus: Proti iránskemu jadrovému programu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WAHINGTON - Spojené štáty a Izrael spoločne vyvinuli počítačový vírus Flame na zbieranie spravodajských informácií, ktoré prispeli k spomaleniu iránskeho jadrového programu. S odvolaním sa na nemenovaných západných predstaviteľov to v utorok uviedol denník Washington Post.

Flame bol zameraný na mapovanie iránskych počítačových sietí a sledovanie počítačov iránskych predstaviteľov. Takto získané spravodajské informácie sa využívali pri kybernetickej kampani proti iránskemu jadrovému programu, na ktorých sa podieľali Agentúra pre národnú bezpečnosť (NSA), CIA a izraelské ozbrojené sily, dodal Post.

Súčasťou tejto kybernetickej kampane bolo využívanie iného počítačového vírusu zvaného Stuxnet, ktorý spôsoboval poruchy iránskych zariadení pre obohacovanie uránu, uviedol WP.

Súčasní aj bývalí americkí a západní bezpečnostní predstavitelia agentúre Reuters potvrdili, že USA sa na vytvorení vírusu Flame podieľali.

Vzhľadom na to, že Flame bol viac vírusom na zber informácií a nie programom pre sabotovanie počítačových systémov, jeho nasadenie podliehalo menej prísnym americkým zákonom a schvaľovaniu oproti účasti pri počítačových útokoch, povedali experti agentúre Reuters.

CIA, NSA, Pentagón a Úrad riaditeľa národnej spravodajskej služby sa k záležitosti odmietli vyjadriť. Flame je najzložitejší program pre počítačovú špionáž, ktorý doposiaľ objavili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu